Tym razem zapraszam do serialu złożonego z dziesięciu odcinków. Będzie to opowieść z cyklu co Grzegorzek robi w pracy, ponieważ tego dnia weryfikując pewne fakty z geografii tytułowych Regulic przeszedłem następującą trasę pokazaną na mapie firmy Compass.
Wysiadając na przystanku w Regulicach na początku oglądamy kościół p. w. św. Wawrzyńca. Po bokach świątyni rosną dwie lipy drobnolistne - Tilia cordata.
Znajdujemy się na wzgórzu. Zerkamy teraz na wschód. W dole znajduje się szkoła. W tle widać zalesioną Grzmiączkę.
Zerkam teraz na uprawiane pole uprawne. Na pierwszym planie widać nawłoć kanadyjską - Solidago canadensis. W tle znajduje się podstawa stromego stoku Grzmiączki.
Na poboczu drogi rozwijają się zarośla z dużym udziałem dzikiego bzu czarnego - Sambucus nigra.
W dolinie cieku pojawia się lepiężnik różowy - Petasites officinalis.
Po dojściu do jednego z zabudowań zauważam ciek, ale to nie źródło, tylko efekt przerzutu pomiędzy zlewniami.
Dolina cieku jest na razie ledwo zarysowanym rowkiem. Podejrzewam, że przy wiosennych wezbraniach woda zajmuje całą drogę.
Po chwili zauważam ciekawe mszaki. Oto fałdownik nastroszony - Rhytidiadelphus squarrosus
Powoli zbliżam się do ostatnich zabudowań tej części Regulic. Tutaj dolinę cieku wypełniają różnorodne osady najwyższego piętra antropocenu.
Po chwili w tej okolicy pojawiają się łany śledziennicy skrętolistnej - Chrysosplenium alternifolium.
Z roślinności zielnej wyraźnie dominuje śledziennica skrętolistna - Chrysosplenium alternifolium.
Jak się okazało tutejsza śledziennica skrętolistna - Chrysosplenium alternifolium jest chora. Poraża ją rdza - Puccinia chrysosplenii. To było moje pierwsze spotkanie z tym gatunkiem rdzy, chociaż żywiciela spotykam bardzo często.
Według GBIF. ORG - gbif.org gatunek ten jest rzadko spotykany w Europie, chociaż w Wielkiej Brytanii jest raczej często spotykany - data.nbn.org.uk