bio-forum.pl

2014-03-24 Jaworzno - od rynku do parku

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2014-03-24 Jaworzno - od rynku do parku
29.mar.14 18:46
Piotr Grzegorzek

Tego dnia w siedzibie redakcji tygodnika Co Tydzień załatwiałem bardzo ważną sprawę osobistą. Następnie zajrzałem w okolicę biblioteki oraz parku po czym poszedłem na przystanek Urząd Miejski. Z grubsza przemieszczałem się w kierunku południowym.

Minąłem bibliotekę, która znajduje się po lewej stronie drogi. Zerkam w kierunku parku.

Mijając tę okolicę zainteresowałem się przede wszystkim płożącym jałowcem.

Wygląda jak jedna z odmian jałowca pospolitego - Juniperus communis.

Potem zwróciłem uwagę na rozwijające się liście hortensji ogrodowej - Hydrangea arborescens.

Był też płat chwastów z dominacją gwiazdnicy pospolitej - Stellaria media.

A to już widok ogólny na część zadbaną.

Najbardziej sensacyjnym znaleziskiem w tej okolicy jest ten jeszcze nie kwitnący ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna. Jest to pierwsze notowanie tego gatunku w Jaworznie, szkoda tylko, że ewidentnie zawleczonego. Do tej pory tego gatunku nie notowano w mieście od początku prowadzenia tutaj badań florystycznych, czyli gdzieś tak od drugiej połowy XIX wieku.

Na zakończenie spójrzmy na płat trzmieliny Fortune'a - Euonymus fortunei przemieszanej z mniszkiem - Taraxacum sp. sp.

Idziemy dalej. Za chwilę wejdziemy do zielonego trójkąta szumnie zwanego parkiem.

Zanim to uczynimy przyjrzyjmy się zgrupowaniu wierzby białej w odmianie płaczącej - Salix alba "Tristis".

W tym momencie w parku kwitnie forsycja pośrednia - Forsythia intermedia.

Zamiast traw większe połacie zajmują mchy.

Dominującym gatunkiem jest tutaj płożymerzyk - Plagiomnium cuspidatum.

Na tym tle wyróżnia się bluszczyk kurdybanek - Glechoma hederacea.

Zbliżamy się do końca parku. Zza drzew widać już gmach Urzędu Miejskiego.

Pomiędzy drzewami nader liczne są siewki klonu - Acer.

Kwitnął też fiołek wonny - Viola odorata.

Jestem już na ulicy Grunwaldzkiej i spoglądam na kwitnącego żonkila - Narsissus pseudonarcissus.

Jestem teraz na przystanku. Czekając na cokolwiek w kierunku Chrzanowa oglądam murek z kępą mchu przerośniętą przez rozchodnik ostry - Sedum acre.

Był też szurpek - Ortotrichum anomalum.

A kiedy już widziałem nadjeżdżającego minibusa zerknąłem jeszcze w kierunku parku.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji