bio-forum.pl

Heterobasidion annosum (Wroślak , - tylko jaki?)

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Heterobasidion annosum (Wroślak , - tylko jaki?)
1wr
1wr1
1wr2

Znaleziony 26 grudnia. Siedlisko to zakrzaczenia liściaste w granicy lasu sosnowego. Rósł na ziemi, może na korzeniach. Wydaje się, że przytwierdzony do substratu małym trzonkiem (trzonkami), - podobnie jak korkoząb.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Heterobasidion annosum (Wroślak , - tylko jaki?)
29.gru.04 08:34
"Marek.W." (b/log.)

od kwi.2004

3. Heterobasidion annosum (Wroślak , - tylko jaki?)

Być może, że to korzeniowiec...., ale pierwszy raz spotkałem owocnik w takim kształcie, wyglądzie, wielkość (ok. 280-300mm), rosnący na ziemi i na krótkim trzonku. Może to inny gatunek z tego rodzaju.?

od maj.2003

4. Heterobasidion annosum (Wroślak , - tylko jaki?)
29.gru.04 10:42
Anna Kujawa "AniaK"

Bo czasem to jest tylko pozornie na ziemi. A faktycznie grzyb wyrasta na korzeniu pod ziemią:-) Nie ma innych gatunków z tego rodzaju:-)

Też myślę, że to korzeniowiec:-)

od kwi.2004

5. Heterobasidion annosum (Wroślak , - tylko jaki?)

Dziękuję Aniu. Jeżeli jest tylko jeden gatunek to pola manewru już nie ma, fakt. Pewnikiem jest to korzeniowiec wieloletni, ale pierwszy raz spotkałem taki "pozapieńkowy", wolny i tak pięknie rozpostary okaz. Szkoda tylko, że nie trafiłem go miesiąc wcześniej. Lepiej by wtedy wyglądał na zdjęciu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji