bio-forum.pl

Jakie to drzewko - pięknie pachnie?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Jakie to drzewko - pięknie pachnie?
10.mar.14 18:49
Mariusz Romnicki ("singsing74")

Znalazłem szpaler tych drzewek we Włoszech w okolicach Wenecji. Miały za zadanie maskować zapach ścieków w rowie wzdłuż drogi. Dodam jeszcze, że ma słodki, bardzo intensywny zapach - mieszanka bzu i jaśminu (tak mi się wydaje);))) Drzewko ma około 4m. Właściciel wspominał nazwę sykomora ale raczej wątpię, że to jakaś odmiana.

(wypowiedź edytowana przez singsing74 10. marca. 2014)

od gru.2006

2. Jakie to drzewko - pięknie pachnie?
10.mar.14 19:44
Jaroslaw Makowski "maj"

Zapewne często sadzony Clerodendrum trichotomum var. fargesii-szczęślin trójdzielny

3. Jakie to drzewko - pięknie pachnie?
10.mar.14 21:47

Jarek jesteś WIELKI :) Czy da się to kupić i uprawiać w Polsce? Dostałem nasionka od właściciela, ale jeśli dobrze go zrozumiałem były jeszcze niedojrzałe. Pozdrawiam.

od gru.2006

4. Jakie to drzewko - pięknie pachnie?
11.mar.14 18:41
Jaroslaw Makowski "maj"

Widziałem tą odmianę szczęślina w połudn. Niemczech jako drzewo i krzew i tam się ma on dobrze. Gdy owocuje jest też bardzo ładny.

W Polsce to chyba tylko jak w linku;

drzewa.com.pl

Można się też spytać na forum w dziale ogrodniczym, być może ktoś próbował go sadzić i coś może na ten temat powiedzieć.

5. Jakie to drzewko - pięknie pachnie?
12.mar.14 11:49

Zaryzykuję. Mam miejsce słoneczne od samego rana do wieczora. Już dawno nie spotkałem tak ładnie i silnie pachnącej rośliny.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji