To miejsce oznaczone na mapie firmy Compass niebieskim kółkiem odwiedzam nader często. Teraz nie jest ono już takie zielone jak kiedyś, ale przyroda stara się walczyć z zakusami pewnej grupy inwestorów.
Częściowo maskowała ją rdestówka - Reynoutria japonica.
A Bolina tego dnia wyglądała tak. Atmosfera nie była przyjemna, ale maski przeciwgazowej nie trzeba było posiadać.
Wśród drzew zaznacza się spory udział wiązu górskiego - Ulmus glabra.
Trawa na tym zdjęciu to mozga trzcinowata - Phalaris arundinacea. W tle widać sadziec konopiasty - Eupatorium cannabinum.
Liście kielisznika zaroślowego - Calystegia sepium są ubłocone.
Jest tutaj także klon jawor - Acer pseudoplatanus porażony przez czerniaka - Rhytisma acerinum.
A to jeszcze kwitnący rzeżusznik piaskowy - Cardaminopsis arenosa. Na drugim zdjęciu dla zmylenia pomiędzy liśćmi marchwi zwyczajnej - Daucus carota.
Najwięcej problemów sprawiło mi dojście do tego co to za motyl. Na razie jestem przekonany, że to Lycaena virgaureae.
Baldach marchwi zwyczajnej - Daucus carota przemierzał darownik przedziwny lub podłużnik - Tibellus.
Na baldachu innego gatunku z rodziny selerowatych - Apiaceae przysiadła bolica kolconoga. To było moje pierwsze spotkanie z tym gatunkiem. Tak mi się wówczas wydawało. Po długiej dyskusji wyszło, że to rośliniarka z rodzaju Tenthredo. Tak czy owak widziana po raz pierwszy.
Gatunek, który uznałem za bolicę kolconogą jest prawdopodobnie rośliniarką z gatunku Tenthredo scrophulariae. Tak to wydaje się po obejrzeniu tego materiału - naturespot.org.uk
Wiadomość błędna, po utrwaleniu mogła by stać się przysłowiowym KOŚCIOŁEM POD WEZWANIEM ŚW. WAWRZYŃCA W CHRZANOWIE. W 1956 roku prof. Szablowski pomylił św. Mikołaja, który jest rzeczywistym patronem kościoła, parafii a nawet miasta ze św. Wawrzyńcem, patronem kościoła w Regulicach i tak już zostało. Usiłujemy prostować, ale ten błąd wciąż się powtarza także w wielu nowo wydanych encyklopediach. Tutaj sprawdza się rosyjskie przysłowie - Cokolwiek napiszesz na papierze, tego siekierą nie wyrąbiesz. Pewna modyfikacja dotyczy publikacji internetowych.
A teraz do rzeczy.
1 Motyl to nie Lycaea virgaureae a Lycaena virgaureae - na szczęście to tylko literówka.
2 Pająk być może coś z rodzaju podłużnik - Tibellus, lub być może chudy i brzydki darownik. Obok jakaś błonkówka, praktycznie z grupy nie nadającej się do oznaczenia z tego zdjęcia.
3 Duża błonkówka to zdecydowanie rośliniarka z rodzaju Tenthredo i na tym poprzestańmy. Zdecydowanie nie jest to bolica kolconoga jako pierwotnie sądziłem.
4 To coś na końcu to jakiś trzmiel lub trzmielec. Jakiś fachowiec ma się dopiero wypowiedzieć.
Co do trzmiela lub trzmielca - fachowiec się wypowiedział. Wysoce prawdopodobny gatunek to trzmielec czarny - Psithyrus rupestris.