bio-forum.pl

Ciekawostki w marketach

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Ciekawostki w marketach
28.gru.04 20:14
"matheoz" (b/log.)

W supersamach sieci"Koszą"pojawił się olej aromatyzowany biała trulą piemoncką. Zalatuje

toto trochę czosnkiem i jeszcze czymś nieokreślonym. Oswajam się i jutro robię zupkę.

W "reD ALL"są marynowane Nameko czyli pholiota

nameko. Łuskwiak lepki jest podobny do zimówki.

Smak przyzwoity.

od maj.2003

2. Ciekawostki w marketach
29.gru.04 10:54
Anna Kujawa "AniaK"

W mojej okolicy pojawiło się masowo w najrozmaitszych sklepach marynowane ucho bzowe (firmy Rolnik), pocięte w paski. Fajne na kanapki i do sałatek i surówek:-) Wydajne i stosunkowo tanie.

od wrz.2004

3. Ciekawostki w marketach

Chyba taniej będzie zrobić takie samodzielnie...:-)

od maj.2003

4. Ciekawostki w marketach
29.gru.04 12:56
Anna Kujawa "AniaK"

Jak uszy w obfitości rosną to tak, ale u mnie tak nie ma, a tu 4 zł i "wypasiony słoiczek" od czasu do czasu:-) Poza tym nie jestem w 100% pewna czy to nasze ucho bzowe, czy nie azjatycki uszak gęstowłosy - bardzo długie te paski grzybowe są w słoiku. Takiej wielkości ucha bzowego nie widziałam.

A poza tym czy zawsze musi być taniej?:-)

od kwi.2004

5. Ciekawostki w marketach

Mam już namierzone czarne bzy, gdzie spotkałem w listopadzie ucho bzowe, ale owocniki były jeszcze małe, max do 20-30mm. Gdzieś koło końca maja napotkałem te grzybki w innym miejscu, były wtedy większe, ale już podsuszone. Myślę, że lubią dość wilgoci i wtedy mogą być okazałe. Polowanie mam w planach.

od maj.2002

6. Ciekawostki w marketach

Marku! Nie czekaj dłużej - sezon na ucho w całej pełni. Dzisiaj byłem w miejscu obfitującym w bzy czarne i zrobiłem sobie roczny (tak myślę:-) zapas ucha bzowego. Rozmiary okazów wahały się w granicach (0, 5) 1 - 12 cm średnicy:-)

Ucho bzowe od Rolnika jest pyszne, ale ostatnio w Krakowie nie można go dostać. Ostatni raz kupowałem je w lecie na Kaszubach. Bardzo udana zalewa octowo-winna i chrupkość samego grzybka sprawiają, że dla mnie to prawdziwy przysmak.

od kwi.2004

7. Ciekawostki w marketach

Największe ucho bzowe, jakie znalazłam parę lat temu na Dzierżnie było wielkości dłoni. Tak, że paski mogą być z niego długie.

od paź.2007

8. Ciekawostki w marketach

Zaeksperymentowałem - znalezione ucho bzowe, zaimplementowałem na niezajęty dotąd krzak bzu, zobaczymy czy sie przyjmie - póki co nie mówię nikomu kto tamtędy chadza że jest to grzyb jadalny..., powiem jak się przyjmie i będzie tego na tyle dużo by starczyło dla wielu.

od paź.2006

9. Ciekawostki w marketach

Ostatnio trafiłam na świeże shitake w Tesco. Oczywiście hodowlane. Kupiłam razem z boczniakiem i grill był grzybowy!

od paź.2006

10. Ciekawostki w marketach

Nameko od Krzysia cropkeepera mycomed.eu

Drugi rzut

od gru.2006

11. Ciekawostki w marketach
19.lis.09 03:42
nightcomer

troche tu sie uprawnie zrobilo a ja znalazlem i pozarlem taka mieszanke ze sklepu:

zmontowana oczywiscie w PRC.

2 rodzaje twardziakow, pochwiak, pieczarka i mun.

supcio: d,

(wypowiedź edytowana przez nightcomer 19. listopada. 2009)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji