bio-forum.pl

Zielnik

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Zielnik
6.maj.04 19:16
"Ania" (b/log.)

Muszę zrobić zielnik na ćwiczenia z botaniki; (

Pozbierałam już kilka gatunków, rozłożyłam wszystko w gazetach, gazety zmieniałam codziennie aż tu nagle liście zrobiły się ciemno brązowe a na nich pojawiły się malutkie robaczki. Co źle zrobiłam? POMOCY!!!

2. Zielnik
6.maj.04 21:13
"marcin" (b/log.)

szukam nazwy kopru pioropuszem podobny jest do fenkul ale nie jest anyzowy

od maj.2004

3. Zielnik
6.maj.04 21:41
"remek"

Hej,

a opisz dokładnie jak suszysz rośliny, tzn. gdzie je trzymasz i jak przechowujesz. Dokładne informacje, jak sporządzić zielnik znajdziesz tutaj:

Najlepiej skorzystać z rady bardziej doświadczonych botaników. Popytaj wśród znajomych lub porowadzących zajęcia.

Jedna ważna rada: pamiętaj, że suszone rośliny powinny być przechowywane w przewiewnym, wentylowanym miejscu. Dlatego praktyki typu wkładanie arkuszy pod dywan zdecydowanie odpadają...

A czernienie roślin czasem się zdarza, np w przypadku rodziny Scrophulariaceae. Ale żadnych żyjątek być nie powinno...

Pozdrawiam

pozdrawiam

4. Zielnik
6.maj.04 22:12
"Ania" (b/log.)

... dzięki za bardzo przydatny link;)

Rośliny susze na parapecie. Ten cały stos przykrywam grubymi książkami... może tu tkwi błąd... nie jest to zbyt przewiewne.

pozdrawiam

od maj.2004

5. Zielnik
6.maj.04 22:43
"remek"

Zgadza się... Najlepszym rozwiązaniem są botanizerki, których opis znajdziesz na podanej stronie. Jeśli nie możesz ich wykonać, proponuję teczkę ze zwykłej sklejki. Dwa kawałki sklejki formatu arkuszy zielnikowych, pomiędzy które wkładasz arkusze właśnie. Całość związujesz paskiem lu sznurkiem. Doskonałym dodatkiem są kawałki tektury falistej (takiej np., jak się kładzie pod panele), które wkładasz pomiędzy arkusze z roślinami. Rowki sprawiają, że wilgotne powietrze jest szybciej odprowadzane. I nie umieszczaj zbyt wiele arkuszy w jednej botanizerce.

6. Zielnik
13.cze.04 11:40
"Kamcia" (b/log.)

potrzebuję do zielnika na wtorek, nazw rodzin następujących roślin: podagrycznik pospolity, rumianek pospolity, zachylnik błotny. Błagam pomóżcie!!!!

od kwi.2004

7. Zielnik

A Mama tego nie ma? Kama, to Ty? Jolka

od kwi.2004

8. Zielnik

podagrycznik - baldaszkowate (Apiaceae)

rumianek - złożone (Asteraceae)

zachylnik - nerecznicowate (Aspidiaceae) :)

9. Zielnik
30.sie.04 12:56
"NiKa" (b/log.)

Potrzebne mi sa lacinskie nazwy roslin, rodzina i okres kwitnienia. Znacie jakies dobre stronki temu poswiecone? Pozdrawiam:-)

od maj.2004

10. Zielnik
30.sie.04 13:56
"remek"

Aktualne i poprawne nazwy roślin naczyniowych zawiera tzw. checklist. Znajdziesz go tutaj: bobas.ib-pan.krakow.pl Okres kwitnienia? hmmmmm..... wystarczyło notować, gdy zbierałaś: o)

11. Zielnik
17.wrz.04 15:26
"NiKa" (b/log.)

REMEK =>taaa... moglam notowac jak zbieralam, tylko chyba mi sie nie chcialo:-/no coz, zabieram sie za klejenie tych roslinek. Dzieki wielkie za adres stronki-tego mi bylo trzeba:-D Pozdrawiam:-)

12. Zielnik
3.cze.05 18:08
"ŻUREK" (b/log.)

HEJ POTRZEBUJE POMOCY PRZY ROZPOZNYWANIU ROSLIN KTROE ZBIERAM NIE MAM PEWNOSCI CZY DOBRZE JE OZNACZAM MA KTOS JAKIES LINKI GDZIE MOGE ZNALESC ZDJECIE I COS NA TEMAT ROSLIN? PLEASE!!!

13. Zielnik
4.cze.05 09:05
Wiesław Kulesza ("global")

A tu proszę zerknąć: kliknąć proszę

14. Zielnik
5.sty.06 16:19
"KAMILA :(" (b/log.)

Zbieram rośliny do zielnika i nie mam pojęcia gdzie szukać informacji o nich tz. gatunek, nazwa, rodzina, itd. Moja nauczycielka przyrody jest bardzo wymagająca i potrzebuje szczegółowych informacji. Błagam o kontakt na kamila_serduszko@buziaczek.pl[mailto:kamila_serduszko@buziaczek.pl]

15. Zielnik
5.sty.06 16:20
"KAMILA :(" (b/log.)

przepraszam źle podałam adres e-mail mój adres to kamila.serduszko@buziaczek.pl[mailto:kamila.serduszko@buziaczek.pl]

od wrz.2004

www.atlas-roslin.pl - tu są wszystkie niezbędne informacje;-)

17. Zielnik
14.wrz.06 21:08
"krzychu kg" (b/log.)

Witam!

dopiero co idę na studia i dostalem polecenie wykonania zielnika, z tym, że nie orientuję się- czy ma być gotowy (110 okazów), na rozpoczęcie zajęć.. czy jego tworzeniem mam zając się w trakcie roku?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji