bio-forum.pl

Knurów miasto grzybów

bez logowania - można przeglądać

od paź.2005

1. Knurów miasto grzybów

Obiecałem Wam pokazać te piękne całosezonowe grzyby. Urosły chyba na cześć Jolki, bo tylko Ona z Knurowa wie, co to jest grzyb:-)

Grzybki te nie mają jeszcze nazaw łacińskich ani polskich. Mam nadzieję, że znajdą się ochotnicy do nadania im tych nazw. Nie mam pojęcia, czy jeszcze gdzieś w Polsce można spotkać takie grzybki. Tymczasem zapraszam na sesję.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Knurów miasto grzybów
15.lis.06 16:35
Dariusz Wieczorkiewicz ("druo71")

Ale bajera :)

od lip.2006

3. Knurów miasto grzybów
15.lis.06 18:48
Dandy ( Paweł) "Dandy"

Czy to nie są czasem drewnus scwerus (znany też jako drewnus parcus)?

Sorry, ale nie pamiętam polskiej nazwy.

od paź.2005

4. Knurów miasto grzybów

Może Topholus Likwidatos EX J. K. Grey=T. lepida PL.

od kwi.2004

5. Knurów miasto grzybów

Ale mnie zażyłeś! Nie domyślałam się - rozmawiając z Tobą przez telefon -, że chodzi Ci o te grzyby. :)

Najtrafniejsza byłaby może nazwa polska: uczniowskie knurowskie. Jak to będzie po łacinie?

od paź.2005

6. Knurów miasto grzybów

Najciemniej pod latarnią:-)

Mam ochotę jutro na wyjazd do lasku - Jolu masz ochotę się zabrać?

od kwi.2004

7. Knurów miasto grzybów

Rysiu. To już głupio wygląda. Ale ja jutro od rana mam robotę. Przykro mi. Napiszę Ci maila.

od sie.2006

8. Knurów miasto grzybów

Boletus parcoviensis - poproszę o uwzględnienie mojego oznaczenia przy zgłaszaniu nowego gatunku:-P

A gdyby niebawem wokół trzonów pojawiła się zimówka - proszę o powiadomienie osobiste! Spacerując po łódzkich parkach poniosłem fiasko. Zero pni! Piękne, zadbane parki. Koszmar! Zimówka nie ma na czym rosnąć! Mimo to nie poddaję się. W przyszły weekend dalej idę na zwiedzanie Łodzi po kątem występowania zimówki...

od gru.2003

9. Knurów miasto grzybów

Zimówki rosną też na żywych drzewach. Dziś zebrałem z topoli, poprzednio z żywej brzozy, mam upatrzone na klonie całą wiązkę...

od paź.2005

10. Knurów miasto grzybów

Mirki - Ty mieszkasz w rejonie, gdzie grzyby moga rosnąć i na betonowych słupach:-)

od gru.2003

11. Knurów miasto grzybów

Ano rosną ładne porosty... jakby nie było-grzyby:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji