bio-forum.pl

2013-04-21 Chrzanów - mchy z kamiennego kręgu - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-04-21 Chrzanów - mchy z kamiennego kręgu - część 2
26.lut.14 22:22
Piotr Grzegorzek

Kontynuujemy poznawanie mchów z ogrodu geologiczno-orientalnego przy Muzeum w Chrzanowie. Mchy w oparciu o realne okazy oznaczyła Barbara Fojcik. Jesteśmy na obszarze wyznaczonym na mapie firmy Compass ciemniejszym kółkiem.

Teraz oglądamy zlepieniec lawowy pochodzący z Regulic. Wyrasta na nim pędzlik - Tortula muralis.

A to już tuf filipowicki. Na nim osiedlił się Schistidium crassipilum.

Po skałach prezentujących wulkanizm krakowski w ekspozycji znajdowały się i znajdują do dziś skały triasu. Tych wtedy nie dokumentowałem briologicznie. Zająłem się dopiero jurą środkową a dokładniej rozsypującym piaskowcem z Chrzanowa Kościelca. Na nim osiedlił się zęboróg purpurowy - Ceratodon purpureus.

Tuż obok znajduje się grupa skał z kamieniołomu w Zalasie. To zlepieńce keloweju, części jury środkowej, zawierające faunę. W dużym uproszczeniu są to mocno przeterminowane frutti di mare. Tutaj osiedlił się prątnik - Bryum caespiticium.

Więcej uwagi poświęciłem ekspozycji utworów ery kenozoicznej eksponowanej pod budynkiem Domu Urbańczyka. Oto Bryum caespiticium na subfosylnym czarnym dębie pochodzącym z ulicy Dymarek w Krakowie.

To jest wapień podziurawiony przez małże skałotocze przy brzegu morza w rejonie Chrzanowa Kątów. Mech który się na nim osiedlił to szurpek - Ortotrichum anomalum.

Na innym kamieniu z tej samej formacji zamieszkał rokiet cyprysowaty - Hypnum cupressiforme.

Następnie mam martwicę czwartorzędową. Na jej powierzchni osiedliło się wiele mchów. Wśród nich był Didymodon rigidulus.

To całe towarzystwo.

Podejrzewam jednak że dominuje tutaj Ceratodon purpureus.

A środek powierzchni zajmuje krótkosz szorstki - Brachytecium rutabulum.

Ten kawałek martwicy czwartorzędowej z doliny potoku Włosienka w Kamionce Wielkiej jest siedliskiem opończyka - Encalypta streptocarpa.

A na zakończenie widok ogólny tej części ekspozycji spod rosnącego przy narożniku budynku derenia jadalnego - Cornus mas. Krzew właśnie kwitnie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji