bio-forum.pl

2013-04-21 Chrzanów - mchy z kamiennego kręgu - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-04-21 Chrzanów - mchy z kamiennego kręgu - część 1
25.lut.14 23:48
Piotr Grzegorzek

Przymierzając się do remontu ogrodu geologiczno-orientalnego przy Muzeum w Chrzanowie wykonałem dokumentację mchów porastających kamienie. Okazy zostały zebrane i trafiły do zielnika Uniwersytetu Śląskiego KTU. Oznaczenia dokonała Barbara Fojcik.

Zanim przejdziemy do meritum sprawy mapka.

Zaczynam w parku, w miejscu oznaczonym jaśniejszym kółkiem, ponieważ były mi potrzebne ciekawe ujęcia mojego zakładu pracy. Zaczynamy od cebulicy syberyjskiej - Scilla sibirica na pierwszym planie.

Trzeci pierwszoplanowy kwiat to złoć żółta - Gagea lutea.

A to już nasz oddział wystaw czasowych - Dom Urbańczyka, czyli obszar oznaczony ciemniejszym kółkiem.

Pierwszy trawnikowy mech to krótkosz szorstki - Brachytecium rutabulum.

W drodze do właściwego kamiennego kręgu mijamy hortensję - Hydrangea macrophylla. Pod nią kwitnie zawilec gajowy - Anemone nemorosa.

Bliżej budynku zakwitł fiołek - Viola cornuta.

Zakwitł także dereń jadalny - Cornus mas.

Zaczynamy teraz festiwal mchów. Na początku dewoński dolomit z Dubia z Tortula muralis.

Formację wapienia węglowego z Czatkowic porastał zęboróg purpurowy - Ceratodon purpureus.

Na tym innym kamieniu pojawił się Schistidium crassipilum.

Ten sam kamień porastała jeszcze Tortula muralis.

Zmieniamy formację. Oto piaskowiec karboński z Filipowic, na którym również wyrósł zęboróg purpurowy - Ceratodon purpureus.

Ten sam gatunek znalazłem także na powierzchni araukarytu.

Chwila przerwy. Oto przekwitający oczar chiński - Hamamelis mollis.

Pod oczarem zostały posadzone ciemierniki. Sądzę, że są to wariacje na temat Helleborus orientalis.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 26. lutego. 2014)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji