bio-forum.pl

male, czarne szkodniki powodujace usychanie lisci, co to?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. male, czarne szkodniki powodujace usychanie lisci, co to?
17.lut.14 14:12
Karolina ("milla92")

Witam,

od jakiegoś czasu moje rośliny doniczkowe atakowane są przez małe (do 1mm), czarne szkodniki, które powodują usychanie liści i ich opadanie. Na pierwszej zaatakowanej roślinie powoduje to schnięcie i czernienie liści, ale roślinka dalej kwitnie. Następnie zaatakowało storczyka, powodując schnięcie liści i żółknięcie całych "pędów". Teraz zaatakowało kolejną roślinę i "zjada" ją błyskawicznie. Spryskiwałam rośliny jakimś naturalnym koncentratem owadobójczym Targeta (stężona zawiesina polisacharydów), ale zerowe rezultaty. Zauważyłam, że przenosi się na kolejnego storczyka:- (( ( Co to za szkodniki i jak je zwalczyć? Proszę o pomoc.

od lis.2005

2. male, czarne szkodniki powodujace usychanie lisci, co to?
17.lut.14 14:25
Marek Ciszewski "grant"

Najprawdopodobniej to są wciornastki - niezwykle uciążliwe dla roślin, zwłaszcza doniczkowych i trudno się ich pozbyć. Obok strat związanych ze zjadaniem tkanek roślinnych są również przenosicielami wirusów, bakterii i grzybów chorobotwórczych. Dobrym preparatem którym można je niszczyć jest Agricolle, występujący w postaci koncentratu wygodnego, gotowego do użycia sprayu. Jest to preparat pochodzenia naturalnego, oparty na wyciągu z glonów, działający kontaktowo poprzez odcięcie owada od powietrza. Zwalcza również mszyce, przędziorki, wełnowce i tarczniki.

(wypowiedź edytowana przez grant 17. lutego. 2014)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji