bio-forum.pl

Może to śluzowiec ?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2007

1. Może to śluzowiec ?

Znaleziony 24. 08. 2013 roku w podmokłym lesie z okresowym ciekiem wodnym. W kupce liści na brzegu wysychającego cieku znalazłem starego liścia z gromadą "cosi". Początkowo wziąłem to za jakieś jajeczka, coś jak skrzek, czy ikra. Na śluzowca nie podchodził mi za bardzo ten kolor, budowa oraz stosunkowa twardość. W późniejszym terminie próbowałem ustalić czyje to dzieło, ale bezskutecznie. Ani u owadów, ani u płazów, ani u ryb nie trafiłem na nic podobnego. Na forach przyrodniczych, gdzie pytałem, nikt tego również nie rozpoznał, a jedynie padały sugestie, że to jakiś śluzowiec. Już wcześniej pomyślałem również o tym, że to coś może nie jest tworem doskonałym, może miało się rozwijać pod wodą, a aura spłatała figla. Niestety nie posiadam suszka tego czegoś, przez co muszę sobie brodę co trochę wycierać;-)

1
2
3

W śluzowcach, jedyne co znalazłem z grubsza podobne, to dorzutka pospolita, ale nie wiem, czy może ona rosnąć na liściach. Jeśli może, to może to ona, w niedojrzałym stadium, do tego zasuszonym, obumarłym, czy coś w tym stylu.

od lip.2004

2. Może to śluzowiec ?

Faktycznie ciekawe, ale...???

Na pierwszy rzut oka nasuwa się skojarzenie z wyschniętym skrzekiem żaby lub ikrą ryb.

Jednak wg mnie na skrzek za małe te kuleczki, ponadto nie widać czarnych zarodków.

Wydaje mi się (przypuszczam), że zaschnięta pozostałość po skrzeku lub ikrze wyglądałaby jak jakaś półprzezroczysta/matowa błona, "farba" lub coś w tym rodzaju (choć w terenie "świadomie" nie widziałem)

od maj.2010

3. Może to śluzowiec ?

Nie wiem co to. Na śluzowca jakoś nie za bardzo wygląda, wygląda jakby było lekko przeźroczyste?. Najlepiej było by wsadzić pod mikroskop, ale skoro suszka brak to przepadło.

od paź.2007

4. Może to śluzowiec ?

cytat:

wygląda jakby było lekko przeźroczyste?.

Bo takie raczej było.

Właśnie ten prześwitujący środek, który przypominał mi zarodki, a także ten "fundament", w którym tkwią te kulki, skłonił mnie do uznania, że są to jakieś jajeczka. No ale skoro na innych forach przyrodniczych uparcie wmawiają mi;-), że to jakiś śluzowiec, to postanowiłem spytać i tutaj :)

od maj.2010

5. Może to śluzowiec ?

No i właśnie te jaśniejsze środki jakoś mi do śluzowca zupełnie nie pasują. ten gruby fundament też. To jest COŚ;-).

od maj.2006

6. Może to śluzowiec ?

I moim zdaniem to są złoża jaj, a nie żaden śluzowiec

od gru.2012

7. Może to śluzowiec ?
15.lut.14 15:10
Piotr Stanczak "doniu"

A może Cosmospora sp. Tu link z forum:

pilzforum.eu

od maj.2010

8. Może to śluzowiec ?

Podobne, ale to już pytanie do znawców grzybów.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji