To już zdecydowany koniec tego serialu. Ba w 2013 roku już więcej o tę okolicę nie zahaczyłem. Zapewne w 2014 także będę ją omijał. No chyba, że stanie się coś naprawdę godnego uwagi.
Ruszamy teraz trasą oznaczoną kolorem fioletowym. Stoimy na stromym stoku wzniesienia i spoglądamy w kierunku zabudowań. Teren który widać na horyzoncie to pola, odłogi i zagajniki położone na wschód od ulicy Jana Pawła II.
Teraz zerkamy bardziej na południowy-zachód. Na wprost w obrębie przełęczy wyłania się Kowalikowa Góra. Naszą bezimienną górę jak widać opanował trzcinnik piaskowy.
Pewną odmianą jest wejście czeremchy amerykańskiej - Padus serotina.
Za tym płatem trzcinnika piaskowego - Calamagrostis epigeios skrywa się bardzo głęboki wykop, będący polnym przedłużeniem ulicy Polna.
Na jego dnie znajdujemy kilka egzemplarzy nerecznicy samczej - Dryopteris filix-mas. Niektóre kępy są bardzo okazałe.
Na jej przeciwległym brzegu spotykamy żarnowca miotlastego.
Chociaż wielce zastanawiającą jest obecność olszy czarnej - Alnus glutinosa.
Był też inwazyjny niecierpek himalajski - Impatiens glandulifera.
W tej okolicy na mapie na południe od ulicy jest zaznaczany głęboki wąwóz. Jak widać wciąż pełni on rolę miejscowego kosza na śmieci.
Wśród mchów na dość wilgotnym podłożu rozpoznaliśmy mokradłoszkę zaostrzoną - Caliergonella cuspidata.
Towarzyszyła jej trzcina pospolita - Phragmites australis.
Była i olsza czarna - Alnus glutinosa.
Zaśmiecona dolina tuż przed zwartą zabudową Psar rozszerza się. Tutaj większe połacie zajmuje trzcina pospolita - Phragmites australis.
Pobocze drogi ozdabia robinia akacjowa - Robinia pseudoacacia.
W jej cieniu usadowiła się wietlica samicza - Athyrium filix-femina.
Kwitła jeszcze koniczyna pogięta - Trifolium medium.
Z gatunków drzewiastych odnotuję jeszcze tylko wierzbę wiciową - Salix viminalis.
Niejako dla urozmaicenia sfotografowałem kwitnący glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium majus.
Na tym też skończyłem pstrykanie.