bio-forum.pl

2013-10-27 Trzebinia Psary od północy i wschodu - część 4

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-10-27 Trzebinia Psary od północy i wschodu - część 4
9.lut.14 23:24
Piotr Grzegorzek

W kolejnym odcinku pokręcimy się trochę przy północnej krawędzi buczyny która porasta warpie a następnie trawersując nieco w lewo skos ruszymy na południe. Teraz jest to odcinek oznaczony kolorem jasnoniebieskim.

Tedy na początku mamy buczynę i warpie. Część drzewostanu jak widać padła ofiarą gospodarki leśnej.

Z tego też zapewne powodu część dołów wykorzystano do składowania gałęzi.

Jak widać szybików było tutaj sporo.

Niektóre jeszcze dziś są bardzo głębokie.

Rozglądając się z roślinami chronionymi wypatrzyliśmy tutaj lilię złotogłów - Lilium martagon. Nawet w tym stadium jest łatwa do rozpoznania.

Jest też sporo kruszczyka szerokolistnego - Epipactis helleborine, któremu towarzyszył kopytnik pospolity - Asarum europaeum.

Dołów po szybikach jest tutaj nadspodziewanie dużo. Dziwnym jest ich takie nagromadzenie na ograniczonej powierzchni.

Teraz proponuję grzybowy przerywnik. To gatunek zwany obecnie lejkówka szarawa - Clitocybe nebularis. Na jego kapeluszu pojawił się mniejszy kapelusik.

Grzyby tworzyły tutaj czarci krąg, ale nie udało mi się go sfotografować w całości.

Mamy też kolejny dowód na powszechność w tutejszych lasach kruszczyka szerokolistnego - Epipactis helleborine.

Kieruję się teraz na południe.

Po drodze zauważam kwitnący bodziszek cuchnący - Geranium Robertianum.

Kwitnąco wyglądał również sałatnik leśny - Mycelis muralis.

Przy południowej krawędzi lasu naszą uwagę przykuł buk pospolity - Fagus sylvatica na którym dość obficie owocnikował boczniak ostrygowaty - Pleurotus ostreatus. Uczyniłem go bohaterem dłuższej sesji fotograficznej.

Następnie podążyłem w kierunku prześwitującego młodnika z gęsto rosnącymi drzewami iglastymi.

Jak widać rządzi tutaj modrzew - Larix. Gatunku nie określiłem.

Za to w runie wielkimi lub małymi płatami pojawia się kopytnik pospolity - Asarum europaeum.

Zaraz za tymi chaszczami zaczyna się spora, dość szeroka dolina.

A górą co widać po opadłych liściach rządzi dąb czerwony - Quercus rubra.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji