bio-forum.pl

strocznikopodobny z sosnowej kłody

bez logowania - można przeglądać
GRej231337

od paź.2007

1. strocznikopodobny z sosnowej kłody
1
2
3
4
5
6

29. 10. 2009 las sosnowy typu tyczkowina z domieszką brzozy, na dolnej stronie sosnowej kłody.

od lip.2004

2. strocznikopodobny z sosnowej kłody

Gdybanie laika:? Ceraceomyces? Ceraceomerulius

od paź.2007

3. strocznikopodobny z sosnowej kłody

Ceraceomyces przeglądałem sobie już wcześniej i wytypowałem, jako laik i na oko :), Ceraceomyces borealis.

Może zajrzy tu ktoś bardziej opatrzony i oczytany z rodzajem? :)

od lip.2004

4. strocznikopodobny z sosnowej kłody

To mi przy przeglądaniu na szybko, wizualnie też najbliżej było do tego gatunku:-)

od maj.2002

5. strocznikopodobny z sosnowej kłody

Sorry chłopaki, ale Serpulomyces borealis to to nie jest.

Wydaje mi się, że to młode okazy Meruliopsis taxicola.

od lip.2004

6. strocznikopodobny z sosnowej kłody

No to szybko "na ziemie" zostaliśmy sprowadzeni;-)

Jednak, to czwarte foto ze zbliżeniem wyglądało obiecująco.

Czy takie specyficzne strefowanie/wzór jest charakterystyczne dla klejoporka winnoczerwonego czy trafia się też w innych gatunkach?

od maj.2002

7. strocznikopodobny z sosnowej kłody

Hm, możliwe, że to jednak Ceraceomyces, ale nie borealis tylko C. serpens, C. eludens albo C. microporus.

Mikroskop prawdę Ci powie:-)

Wskazówki:

- brak sprzążek, zarodniki alantoidalne z kropelkami na biegunach - Meruliopsis (Byssomerulius/Gloeoporus) taxicola, ale trzeba zmierzyć szerokość cystyd - jeśli są szersze niż 4 um, a konkretnie 5-6 um to Ceraceomerulius rubicundus,

- sprzążki są (łatwe do zaobserwowania w luźnym subikulum), a zarodniki:

1) prawie kuliste 3-4 x 2, 5-3 um, z kroplą wewnątrz i brak cystyd - C. microsporus

2) prawie kuliste 3-4, 5 x 3-3, 5 um, z kroplą wewnątrz i są septowane cystydy (czasem trudno znaleźć) - C. eludens

3) elipsoidalne 4-5, 5 x 2-2, 5 um - C. serpens

4) cylindryczne 6-8 x 1, 8-2, 2 um - C. borealis (Serpulomyces)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji