Zdjęcia do tego wątku powstawały w ciągu dwu, dość odległych dni. Większość obejmuje czwartkowe popołudnie 16 lipca, kiedy do przeszedłem się w towarzystwie geologa z Balina do Chrzanowa. Ostatnie 6 zdjęć wykonałem 22 lipca, kiedy miałem okazję sfotografować tęczę. Plany zdjęciowe oznaczyłem kółkami.
Zaczynamy w miejscu oznaczonym jasnoniebieskim kółkiem. To początek ulicy Myśliwska, w miejscu gdzie przyrodnicza ścieżka dydaktyczna opuszcza las otaczający wzgórze Wianek. Tutaj na skraju lasu wypatrzyłem blok dolomitu z chalcedonem. Ten chalcedon to kamień ćwierć szlachetny. Okaz jest już ozdobą naszego ogrodu geologicznego.
Miejsce oznaczone ciemnoniebieskim kółkiem to warpie na skraju lasu od strony ulicy Myśliwskiej, także jeden z przystanków na trasie przyrodniczej ścieżki dydaktycznej.
Szybko przeszliśmy w rejon oznaczony żółtym kółkiem. To szczyt Boroniowej Góry. W wykopie powstałym przy okazji rozbudowy wodociągów wypatrzyliśmy studnie krasowe. Oto pierwsza z nich
22 lipca nad Chrzanowem przeszła burza, a potem pokazała się tęcza. Oto jej widok na wschodnim niebie. Stoję na balkonie swojego domu.
Takie zjawisko w taki pamiętny dzień.