bio-forum.pl

2007-06-28 Chrzanów - migawki z parku

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2007-06-28 Chrzanów - migawki z parku
15.sty.14 23:09
Piotr Grzegorzek

Ponieważ Muzeum w Chrzanowie znajduje się w parku wychodzę doń co pewien czas, aby wykonywać w nim dokumentację fotograficzną. Cztery dni różnicy, ale jaka wielka różnica.

Na początku bniec biały - Melandrium album.

Następnie coś żółtego, czyli pępawa dwuletnia - Crepis biennis.

Potem motyl, dostojka malinowiec, który przysiadł na kwiatach pięciornika krzewiastego - Potentilla fruticosa.

Była tutaj też duża mucha z rodziny rączycowatych. Podejrzewam, że jest to Dexia rustica.

A to już jak mi się wydawało zawilec wielkokwiatowy - Anemone sylvestris i odwiedzająca go muchówka z gatunku Syritta pipiens. Teraz uważam, że to Anemonastrum canadense.

Idąc dalej znajduję dymnicę pospolitą - Fumaria officinalis.

A teraz będzie mak lekarski - Papaver somniferum. Na początku niedojrzała torebka

Potem kwiat miotany wiatrem.

Z tym żółtkiem mam pewien problem, ale zdaje mi się że to był starzec wiosenny - Senecio vernalis.

A to już trywialna koniczyna biała - Trifolium repens.

Na jej kwiatach przebywał chrząszcz zmięk żółty.

Jest jeszcze pszczolinka na niemożliwej teraz do oznaczenia roślinie z rodziny selerowatych.

Kwiat ślazu dzikiego - Malva sylvestris odwiedzał trzmiel kamiennik.

Była tutaj też ścierwica mięsówka.

Wątek kończę spojrzeniem ma główkę głowienki pospolitej - Prunella vulgaris.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 15. stycznia. 2014)

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 16. stycznia. 2014)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji