Tego samego dnia udałem się jeszcze nad staw w lesie. Ten zbiornik stanowi piąty przystanek przyrodniczej ścieżki dydaktycznej. Na początku podjechałem nad wodę a potem wracając zrobiłem jeszcze kilka zdjęć w przydrożnych zaroślach. Na mapie firmy Compass ta okolica jest oznaczona kolorem fioletowym.
A to już motyl karłatek opijający kwiaty czyśćca błotnego - Stachys palustris.
Spoglądam teraz na wodę. Właśnie kwitły grzybienie białe - Nymphaea alba.
Nad wodą nachylał się też kosaciec żółty - Iris pseudoacorus.
A teraz metodą, blisko, coraz bliżej przyjrzyjmy się muchówce z gatunku Lucilia caesar. Owad siedzi na liściu trzciny pospolitej - Phragmites uastralis.
Była tutaj też inwazyjna biedronka. To Harmonia axyridis. Prawdopodobnie to jedno z pierwszych notowań tego gatunku w Polsce.
Wracamy do botaniki. Oto niecierpek drobnokwiatowy - Impatiens parviflora.
Teraz będzie kolejny kwiat grzybieni białych - Nymphaea alba.
A tuż obok były dwa grzybienie białe - Nyphaea alba.
A tutaj najważniejszy jest kwiat rogownicy pospolitej - Cerastium caespitosum.
I znowu szczypta botaniki pod postacią kwiatostanu komonicy błotnej - Lotus uliginosus.
Była też wyka brudnożółta - Vicia grandiflora.
(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 15. stycznia. 2014)
Chrząszcz oznaczony jako baldurek pręgowany po dłuższym badaniu okazał się być zmorsznikiem złocistym.
A ta ważka zielonkawa to tężnica wytworna Ischnura elegans
Dziękuję za, że po raz kolejny udało si podnieść poziom merytoryczny tych fotoreportaży.
Te tężnice są chyba najbardziej zmienne kolorystycznie z naszych ważek. Można trafić takie zielonkawożółte, jak na Pana zdjęciach, ale i czysto zielone, żółte, różowe, fioletowawe, czerwonawe, pomarańczowe, czy i zwykłe niebieskie. Takie to z nich strojne elegantki;)
Dla mnie kiedyś wszystkie takie małe ważki były łątką dzieweczką. Tężnicę już odróżniam.