bio-forum.pl

2007-06 W Luszowicach i Chrzanowie

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2007-06 W Luszowicach i Chrzanowie
12.sty.14 22:25
Piotr Grzegorzek

Akcja tego wątku jest rozciągnięta w czasie. 11 czerwca byłem na małej uroczystości w szkole w Luszowicach i po jej zakończeniu wykonałem kilka zdjęć. Następnie 19 czerwca odwiedziłem dwa inne miejsca w Chrzanowie tak jak to zaznaczyłem na mapie firmy Compass.

Na początku na obszarze oznaczonym czerwonym kółkiem położonym bliżej bliżej kapliczki sfotografowałem złocienia marunę - Tanacetum parthenium.

Drugie czerwone kółko jest położone bliżej linii kolejowej. Tutaj na podagryczniku pospolitym - Aegopodium podagraria upolowałem pszczołę miodną.

Potem wykonałem dwa szybkie zdjęcia parze strojnicy baldaszkówki. W owym czasie ten pluskwiak dopiero się rozprzestrzeniał. Tutaj widzimy go w trakcie czynności, które przyspieszały ten proces.

Na zakończenie zrobiłem jeszcze portret pszczoły miodnej.

19 czerwca przede wszystkim skupiłem się na rzece Chechło idąc z jej biegiem, prawym brzegiem począwszy od ulicy Pogorskiej. Jest to jasnoniebieskie kółko. Na początku sfotografowałem pięciornik rozesłany - Potentilla reptans.

Potem była mydlnica lekarska - Saponaria officinalis porażona przez Microbotryum saponariae.

Rzeka Chechło na on czas miała przeźroczystą wodę.

Widać było, że niesie z sobą sporo substancji odżywczych, o czy świadczy wygląd przybrzeżnych traw.

W owym czasie kończyła się budowa Lidla. W związku z tym powstał nowy lewobrzeżny dopływ Chechła. Prawdopodobnie chodziło tylko o odprowadzenie deszczówki.

Oto kolejny widok wskazujący na wysoką zawartość substancji odżywczych w wodzie tej rzeki.

W miejscu oznaczonym zielonym kółkiem uchwyciłem wał chmur nadciągający nad dom przy ulicy Oświęcimskiej.

A potem trafił mi się bardzo fotogeniczny żmijowiec zwyczajny - Echium vulgare.

od cze.2010

2. 2007-06 W Luszowicach i Chrzanowie
4.cze.17 19:55
Piotr Grzegorzek

Złocień maruna z początku tego wątku to Tanacetum parthenium, nie vulgare, jako napisałem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji