Nad Płazą Rajem, a na wschód od zamku Lopowiec na płaskim obszarze Czarnego Lasu znajduje się tajemniczy szaniec. Miejsce to wiele razu pokazywałem ale to jest jeden z pierwszych fotoreportaży, który wykonałem przy okazji kręcenia materiałów dla Chrzanowskiej Telewizji Lokalnej. Na mapie firmy Compass oznaczyłem tę okolicę czerwonym kółkiem.
Będzie dość monotonnie, ponieważ teraz całość skrywa się w lesie bukowym w średnim wieku. Przyjmuje się obecnie, że było to stanowisko pod działo w ramach trzeciej linii obrony z okresu I Wojny Światowej. Spoglądam na obiekt od strony zachodniej. Jak widać w drzewostanie dominuje buk pospolity - Fagus sylvatica. Tutaj do jednego z nich przytulił się modrzew europejski - Larix decidua.
I znowu widok na płaszczyznę centralną, oczywiście z innego miejsca. Oprócz buka pospolitego - Fagus sylvatica pojawia się tutaj modrzew europejski - Larix decidua.
I kolejny powrót na płaszczyznę centralną. Proszę sobie wyobrazić, że 100 lat temu tutaj nie mogło być żadnych drzew.
Na zakończenie trzeba tylko dodać, że prof. Bogdanowski nie wypowiedział się jednoznacznie o przeznaczeniu tej fortalicji.