bio-forum.pl

2007-05-24 Płaza - do raju bram

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2007-05-24 Płaza - do raju bram
12.sty.14 13:47
Piotr Grzegorzek

Tego dnia z ekipą Chrzanowskiej Telewizji Lokalnej kręciliśmy kolejne migawki o przyrodzie regionu. Tym razem padło na Płazę. Zdjęcia wykonywaliśmy w miejscach oznaczonych kółkami.

Żółte kółko to kościół z charakterystyczną sentencją. Teraz po renowacji plebanii wciąż tam jest, ale już wersja nieco pomniejszona i stonowana.

W tej okolicy znajduje się również stary, zabytkowy kościół.

A to już zakończenie ulicy Rajskiej. Stąd spod krawędzi lasu zerkamy na linię wzgórz wśród których wybija się Grodzisko Wielkie.

Zerkając bardziej na prawo widzimy otwartą przestrzeń Syberii. W dolinie są widoczne kwitnące w owym czasie robinie akacjowe - Robinia pseudoacacia.

I jeszcze jeden rzut oka na Grodzisko Wielkie. Teraz znajduje się ono na linii horyzontu po lewej stronie zdjęcia.

Patrzę teraz pod nogi i widzę wykę płotową - Vicia sepium. Jej kwiaty są odwiedzane przez mrówki.

A teraz seksowny kawałek. Oto para kałdunicy zielonki.

Następnie trochę czasu uganiałem się za krabokształtnym pająkiem. Jest to Xyticus cristatus.

I ponownie wracam do pary kałdunicy zielonki. Samiec tego gatunku musi się dla tego momentu zmierzyć się bardzo wielkim zadaniem. Płaszczyzną porozumienia jest liść chrzanu - Armoracia rusticana.

Kolejny owad to pluskwiak, wtyk straszyk.

Botaniczną wstawką będzie kwiat bodziszka żałobnego - Geranium phaeum.

A teraz para sprężyków z gatunku Athous subfuscus. Jak widać także miały ogromne problemy z uprawianiem seksu.

Zmieniamy plan filmowy. Oto ciemnoniebieskie kółko. Jesteśmy w Płazie Dolnej niedaleko przystanku autobusowego. Tutaj na malinach przebywał ciekawy chrząszcz. Po długich poszukiwaniach ustaliłem, że jest to przedstawiciel rodziny Curculionidae. Na ponad 90% uznaję, że jest to gatunek Cionus hortulanus. Od tej pory ponownie nie udało mi się spotkać z tym gatunkiem.

Rozglądając się wokół natrafiłem jeszcze na trywialną ogrodnicę niszczylistkę.

Potem był jeszcze jakiś kosarz.

Ostatnie zdjęcia przedstawiają muchy na kwiecie jaskra rozłogowego - Ranunculus repens. Nie udało mi się ustalić, co to za gatunek, chociaż wydaje się, że jest to przedstawiciel rodziny rączycowatych.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 15. stycznia. 2014)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji