bio-forum.pl

2013-10-12 Kilka chwil w Bolesławiu

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-10-12 Kilka chwil w Bolesławiu
4.sty.14 19:31
Piotr Grzegorzek

Opuściwszy Krzykawkę i Laski zaczęliśmy powracać w kierunku Chrzanowa. Po drodze wypadł nam krótki postój w Bolesławiu, ponieważ nie wszyscy uczestnicy naszej wycieczki widzieli tamtejszy kościół. Co prawda tytuł inny, ale jest to ósmy odcinek serialu opisującego wydarzenia tego dnia.

W sumie cały czas formalnie byliśmy na terytorium gminy Bolesław i w związku z tym wypadało na chwilę zatrzymać się w metropolii. Ostatnio kościół w Bolesławiu i przyległy doń cmentarz zwiedzaliśmy 25 sierpnia 2012 roku. Przykrywa go brązowe kółko w prawym dolnym rogu mapy firmy Compass.

Tym razem na początku zainteresowałem się okazałymi świerkami kłującymi - Picea pungens. Grubość pni świadczy, że mogą mieć co najmniej pół wieku.

Następnie zajrzeliśmy do kościoła bo wnętrze jest prześliczne. Tym razem mogliśmy patrzeć przez szybki w drzwiach.

I jeszcze raz ołtarz uchwycony w taki sposób aby widzieć kratę w drzwiach.

Teraz ołtarz ściągnąłem zoom-em.

Potem sfotografowałem informację o wezwaniu kościoła.

Jeszcze krótki spacer po starej części cmentarza. Na początku często wykonywane zdjęcie. Nagrobek Leona Dobieckiego. Teraz od kościoła w kierunku lasu.

Potem z kościołem w tle.

Część stoku porasta las z dużym udziałem grabu pospolitego - Carpinus betulus.

Tam również znajdują się nagrobki. Są one systematycznie wydobywane.

I jeszcze nowsza część cmentarza.

Potem ostatni rzut oka na kościół

I jazda do Chrzanowa tak szybko jak tylko kodeks drogowy na to pozwalał.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji