bio-forum.pl

Prawdziwek z intensywnie żółtymi rurkami?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Prawdziwek z intensywnie żółtymi rurkami?
28.paź.06 10:26
Dorota Nowak ("dosia")

Nie daje mi do dziś spokoju znalezisko sprzed kilku miesięcy. Grzyb wyglądał jak rasowy prawdziwek: kapelusz na wierzchu ok, trzon ok, natomiast rurki były bardzo intensywnie żółte. Trochę mnie to zaniepokoiło. Ale pokroiłam i suszę. Jednak na następny dzień, pomimo że kawałki już podeschły, te rurki były nadal takie intensywnie żółte... u innych grzybów już na drugi dzień zrobiły się brunatno-szare, beżowo-szare, czy też zielonkawo-szare. A tamte dalej takie intensywnie żółte. Zbieram grzyby od 25 lat, ale mam zasadę: cień wątpliwości - wyrzucam. Więc wyrzuciłam...

Pierwszy raz mi się trafił taki przypadek. Czy ktoś z forumowiczów wie co ja znalazłam?

od sie.2002

2. Prawdziwek z intensywnie żółtymi rurkami?
28.paź.06 10:34
"pimpek"

Jeśli były to wypukłe rurki, taka siateczka-poduszeczka, to mogło oznaczać, że był to już stary prawdziwek i wówczas jest wszystko OK.

od paź.2006

3. Prawdziwek z intensywnie żółtymi rurkami?

Wiesz, podałaś bardzo mało szczegółów, kapelusz, ok, czy trzon ok niewiele mówi, są gatunki borowików o mocno żółtych rurkach, ale bez dodatkowych cech, trudno co coś powiedzieć, kolor trzonu, kaplusza jest ważny, siateczka na trzonie itp...

Ja ostatnio znalazłem coś takiego i z grubsza pasuje do twojego ogólnego opisu:

[bf#62880]

następnym razem zrób zdjęcie, albo podaj więcej cech, będzie na pewno łatwiej go zidentyfikować... Mój, po ususzeniu, zachwolał żółty kolor rurek...

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. Prawdziwek z intensywnie żółtymi rurkami?
28.paź.06 11:03
Dorota Nowak ("dosia")

Na pewno stary to on nie był - wyglądał świeżo... mam zdjęcie, bo tak się złożyło że robiłam zdjęcia z tym grzybem narzeczonemu, nie umieściłam tego zdjęcia wcześniej, bo jest trochę nieostre... Na dziś według mnie to był jednak prawdziwek, tylko zmylił mnie ten kolor po ususzeniu... tak jak w podanym linku rurki były żółte i nie chciały sinieć.

od gru.2005

5. Prawdziwek z intensywnie żółtymi rurkami?

Na zdjęciu to już stuprocentowy borowik szlachetny:-) Takie z bardzo wysmukłymi trzonami znajdywałem zwykle na początku suszy. Moje tegoroczne też różnie zachowywały swój kolor, zdaje się w zależności od stopnia nasycenia wilgocią świeżego owocnika i od szybkości suszenia. Zwykle te zbierane podczas suchej pogody i później ostrożnie suszone, zwłaszcza na początku, zachowały jaśniejszą barwę rurek i miąższu. Ale bezkonkurencyjne pod tym względem były suszone borowiki przyczepkowe = żółtobrązowe, o których wspomniał Adam.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji