bio-forum.pl

2013-12-10 Jaworzno Śródmieście - kierunek redakcja

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-12-10 Jaworzno Śródmieście - kierunek redakcja
17.gru.13 22:10
Piotr Grzegorzek

Po wyjściu na ulicę św. Wojciecha ruszyłem na południe. Teraz będzie to trasa oznaczona kolorem fioletowym.

Zaczynamy od zejściowego słonecznika bulwiastego - Helianthus tuberosus.

W drodze na południe wybieram ścieżkę równoległą do jezdni, bo tutaj jest więcej zieleniny. Dominuje glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium majus.

Kwiat jak widać został skasowany przez mróz.

I tak dotarłem do ulicy Polowej. W tym miejscu jest to wąskie przejście między domami.

Ścianę domu z nazwą ulicy ozdabiają stosowne inskrypcje.

Potem droga się rozszerza. Ważny jest murek po jej prawej stronie.

Tutaj znalazłem nader obficie wystąpiła cymbalaria bluszczykowa - Cymabalaria hederifolia.

Tuż obok znajdował się opończyk - Encalypta streptocarpa.

Idę dalej.

Znajduję starą stodołę z ciekawymi okazami geologicznymi.

Ten kamień zawiera moim zdaniem koralowce.

Tutaj były krynoidy.

W tym wypadku stawiam na Rhizocoralium.

A pod murem znalazłem zejściową żółtlicę drobnokwiatową - Galinsoga parviflora. Jak widać wydała bardzo sporo nasion, znaczy się jest spełniona.

Ostatnie zdjęcie z tej okolicy przedstawia spojrzenie wzdłuż ulicy Krótkiej na południe. Jak widać, nic nie widać i dlatego w tej okolicy skończyłem sesję zdjęciową, wracając szybko do redakcji.

Znacznie później wracając do Chrzanowa, czekając na bus zwróciłem uwagę na koloryt nieba w zachodzącym słońcu. Było ogniście.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji