Ponieważ w znalezionej przeze mnie stronie jest parę ciekawych zdjęć grzybów, które to w celach edukacyjnych mogę wykorzystywać, proponuję zabawę, którą kiedyś prowadził Pimpek:-)
Oczywiście każdy przedstawiony grzyb będzie z gatunku stwierdzonego (lub prawdopodobnego do stwierdzenia) w Polsce.
Mam nadzieję, że będzie to miła a zarazem pożyteczna zabawa:-)
Robert L. Anderson, USDA Forest Service, www. forestryimages. org
(wiadomość edytowana przez Bogdan 13. Grudnia. 2004)
Strzelam:-)
:- (
Wg Gumińskiej i Wojewody w całym kraju bardzo rzadki, pospolity tylko w Puszczy Białowieskiej.?
Przykro mi. Dla mnie za trudna zagadka. Nie znęcaj się. Napisz, co to jest. 😊
Przepraszam wszystkich za jakość zdjęć, ale w nocy przegladając fotki na necie trochę się zbyt silnie podnieciłem - doznałem wrażenia?, że jakieś 10-15 lat temu spotkałem go w Puszczy Kozienickiej - a będąc po ostatnich przeżyciach z Marka i Ani pierścieniakiem karbowanym emocje wzięły górę.
Po prostu gdzieś mi się zgubiła dbałość o jakość:- (
Może ktoś wie coś:-) o występowaniu tego grzyba poza Puszczą Białowieską albo ma książkę o występowaniu grzybów rzadkich (wyszło coś takiego - widziałem w jakimś wykazie literatury - jednak nie pamiętam tytułu)
Będę wdzięczny za informację:-)
Bo jak się nie zlitujecie nad Bogdanem, to będzie Xylobogus frustulatus. Przepraszam, Bogdan, samo się narzuciło.
Jaki pierścieniak karbowany? Kiedy? Co mnie ominęło i jak śmiałam do tego dopuścić?: ( :)
:-) Co nieco o Xylobolus frustulatus znajdziesz także tutaj:
Zdjęcia pochodzą ze stanowiska w Puszczy Niepołomickiej, a dokładnie z Rezerwatu Lipówka.
Obecnie (po 1945) podawany jest z dziesięciu stanowisk (stan na 2000r) i znane są jeszcze trzy stanowiska sprzed 1900 roku.
Stanowisk dziesięć, z czego pięć z Puszczy Białowieskiej:-)
Z wielkimi wyrzutami sumienia, czując się jak złodziejaszek dołączam mapę występowania tego grzyba w Polsce.
Darku. Nie czuj się jak złodziejaszek. Tylko potraktuj to jako pracę popularyzatorską - bo tak w istocie jest - zacytuj źródło i będziesz w porządku.
Cytat ten jest jak najbardziej uzasadniony toczoną tu dyskusją.
A przy okazji zareklamujesz publikację, z której to pochodzi i autora opracowania. Będzie im miło i korzyść z tego też będą mieli (cytację, choćby i nie punktowaną).
Żródło:
Wojewoda W., 2000, Atlas of the Geographical Distribution of Fungi in Poland. Wydawnictwo Instytutu Botaniki PAN, Kraków.
Ciągle do kupienia w dziale wydawniczym Instytutu Botaniki PAN w Krakowie, ul. Lubicz 46 lub za pomocą sklepiku internetowego IB PAN pod adresem:
Darku,
Nie mam pojęcia jak to się stało, że googlach nie pokazało mi dwóch linków do Twoich super drewnowców i do tego z takimi informacjami - choć przypuszczam, że raczej je przeoczyłem z przejęcia:-)
Ja posiłkowałem się tylko informacjach z "Grzyby i..." Gumińskiej i Wojewody
Serdeczne dzięki za mapkę i namiar na sklepik.
Drewnowca wybrałem do zagadki specjalnie w nadzieji, że stanie się on przy tej okazji bardziej znany, a tym samym zauważalno-rozpoznawalny (sam nie miałem pojęcia o jego istnieniu, a tym bardziej rzadkości), a tak może ktoś doniesie w przyszłym roku o 11 stanowisku:-)
(wiadomość edytowana przez Bogdan 13. Grudnia. 2004)
Zapomniałem dodać że podobnie jest z Phleogene faginea, no może w mniejszym zakresie. Taki to urok Puszczy Białowieskiej. Zbieram w niej grzyby już od kilkunastu lat i zawsze cos ciekawego sie trafia, ostatnio np. Hapalopilus croceus.
Marku W., czy można prosić o kontakt mailem? W tym roku byłem w Puszczy Białowieskiej, może w przyszłym też będę.
Chętnie nawiążę kontakt.
Gdzieś w internecie widziałam inne Xylobolus, a teraz nie mogę na nie trafić! Czy ktoś widział, czy ktoś wie?
Zdjęcia takich gatunków Xylobolus znalazłem:
Nie udało mi się znaleźć zdjęć:
X. annosus i X. illudens
Drewnowiec w przekroju...
Mieni mi się w oczach, ale słoi jest 46. Czy liczy się każdy pasek oddzielnie, czy wiek drzewa to 46, czy 23 lata? Wybaczcie laikowi: (