Tego dnia przeszedłem trasę przyrodniczej ścieżki dydaktycznej prowadzącej spod Muzeum na Borowiec poprzez Pogorzyce. Przemieszczaliśmy się pieszo w gronie kilkunastu osób w ramach wycieczki organizowanej przez Muzeum w Chrzanowie. Było to testowanie ścieżki jako takiej. Zdjęcia wykonywałem w oznaczonych punktach, aby za bardzo się nie powtarzać. Teraz jest to trasa żółta z zielonymi kółkami.
Tego dnia zakwitła knieć błotna - Caltha palustris. Był wyjątkowy okaz o czterech oraz liczne typowe pięciu płatkach korony.
Następnie bardzo szybko przemieściłem się w okolicę drogi i bocznicy kolejowej prowadzącej do kamieniołomu Żelatowa. Tutaj w zaroślach uwieczniłem perłówkę zwisłą - Melica nutans. Zarośla tworzy czeremcha amerykańska - Padus serotina.
Czwarty punkt to skraj lasu przed wejściem do wąwozu w stokach Żelatowej. Tutaj zauważyłem dziwnie uszkodzone poziomki pospolite - Fragaria vesca.
W tej okolicy kwitł też wilczomlecz lancetowaty - Euphorbia esula.
Punkt piąty to dolne partie wąwozu Smolarnia. Tutaj zauważam kwitnącego gajowca żółtego - Galeobdolon luteum.
Następnie widzimy liczne kępy nerecznicy samczej - Dryopteris filix-mas. Paprocie wyrastają ponad łany podagrycznika pospolitego - Aegopodium podagraria.
Bardzo delikatnym kwiatkiem jest tutaj możylinek trójnerwowy - Moehringia trinervia.
Bardzo często dokumentuję z tej okolicy wiąz górski - Ulmus glabra.
Do punktu piątego zaliczam też silnie zwężającą się końcową część wąwozu Smolarnia. Na stromych stokach znajdują się łany paproci, głównie wietlicy samiczej - Athyrium filix-femina.
Towarzyszy im dość licznie nerecznica samcza - Dryopteris filix-mas.
Teraz możemy mówić, że jesteśmy w punkcie, względnie odcinku szóstym. Wąwóz zwęża się jeszcze bardziej.
Na krawędzi wąwozu ostały się niektóre stare buki pospolite - Fagus sylvatica.
Patrząc pod nogi można zauważyć kwitnącą dąbrówkę rozłogową - Ajuga reptans.
I tak dotarliśmy do buka pospolitego - Fagus sylvatica spod którego korzeni bije źródełko. Ja tym razem skupiłem się na siewkach buka.
(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 12. grudnia. 2013)
(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 12. grudnia. 2013)