bio-forum.pl

Inocybe bongardii ?

bez logowania - można przeglądać
GRej252488

od maj.2009

1. Inocybe bongardii ?

Jak dla mnie to wydaje się, że to ten gatunek a to ze względu na charakterystyczny zapach, tym bardziej, że w tym rejonie PK występują co potwierdził juz Błażej.

Fotki robione w innym miejscu, rosły w mocno zacienionym.

NAZWA: Inocybe

DATA ZBIORU: 2013. 07. 18

WOJEWÓDZTWO: podlaskie

POWIAT: białostocki

GMINA: Supraśl

SIEDLISKO: fragment cienistego lasu o starym drzewostanie mieszanym ale ze znaczną przewagą liściastych: dąb, grab

SUBSTRAT: na ziemi, pod rozłożystym dębem

LICZEBNOŚĆ: kilka sztuk

ZAPACH: owocowy z nutką niezbyt przyjemną

od wrz.2005

2. Inocybe bongardii ?

tak, to on

od maj.2009

3. Inocybe bongardii ?

Te już u mnie stają się być "nudne" ale tylko w tym rejonie puszczy, wszystkie zebrane z innego terenu oznaczyłeś jako Inocybe bongardii var. pisciodora.

Zastanawiające???

od wrz.2005

4. Inocybe bongardii ?

no bo jak owocowy to bongadrii

jak nie podajesz zapachu to jest strzelanie miedzy bongardii a pisciodora. Różnic mikro nie ma, makro subtelne.

od maj.2009

5. Inocybe bongardii ?

Nie podaję zapachu bo te nie mają tak oczywistego tak jak te z Puszczy z tego rejonu, między innymi jak te powyższe. U tych to nawet z moją alergią i nierzadką niedyspozycją nosa trudno go nie wyczuć. Zapach jednym słowem intensywny!!!

Zastanawia mnie jeszcze jedna różnica, siedliskowa:

I. bogardii (te o intensywnym zapachu) wszystkie jak do tej pory zebrałem z lasów o przewadze (znacznej) liściastych lub też ze stanowisk czysto liściastych.

Inocybe bongardii var. pisciodora - wszystkie z lasów iglastych (typu boru sosnowego niekiedy z małą domieszką świerka)... większość z sosnowych o podłożu piaszczystym, w niektórych przypadkach jednak w pobliżu młodych liściastych.

Muszę na to zwrócić baczniejszą uwagę!

- zatem chyba jeszcze je trochę pozbieram ale z dokładniejszą obserwacją siedliska:-)

OK!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji