bio-forum.pl

Kolczakówka

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Kolczakówka
1_58
1_58_1

Może ktoś rozpozna, jaki to gatunek?

od wrz.2004

2. Kolczakówka
12.gru.04 21:37
Maciej Malec "maciej_m"

(wiadomość edytowana przez Maciej M 12. Grudnia. 2004)

od maj.2003

3. Kolczakówka
13.gru.04 07:13
Anna Kujawa "AniaK"

Marku, a jakie były wymiary owocnika, bo zastanawiam się czy to nie kolczak rudawy (ta strefa bez kolców przy trzonie - tak mnie niepokoi)

od kwi.2004

4. Kolczakówka

Spotkałem tylko jedno miejsce występowania tego gatunku. Południowa skarpa w lesie sosnowo-świerkowym. Miejsce "zielone" (trawa, paprocie i mchy). Owocniki dość duże, masywne. kapelusze niektórych owocników miały ok 150 mm.

Jedne były bardziej pomarańczowe, inne (chyba starsze) z domieszką brązu. Zdjęcie zrobione w pierwszych dniach października. Nie mam notatek z tego okresu z uwagi na towarzyski charakter wyprawy na której znajomych prowadzałem po przepięknych, grzybowych i dziewiczych miejscach Polski północno-wschodniej.

od maj.2003

5. Kolczakówka
13.gru.04 08:46
Anna Kujawa "AniaK"

Wobec takich rozmiarów jestem za Maćkowym rozpoznaniem z małym znakiem zapytania:-)

od kwi.2004

6. Kolczakówka

Wieszając te zdjęcia miałem niepewność właśnie odnośnie,- nie zbiegania kolców na trzon. Chyba wątpliwość pozostanie, ponieważ i Ty Aniu postawiłaś ten znak zapytania odnoszący się jak sądzę do tego właśnie miejsca.

od maj.2003

7. Kolczakówka
13.gru.04 09:09
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, do tego miejsca i do koloru, który "jakiś" mocno ciemny mi się wydaje - szczególnie w centrum.

od kwi.2004

8. Kolczakówka

Aniu. Może są dobrze odżywione. hihi

Albo może rzadszy gatunek...???

od wrz.2004

9. Kolczakówka
13.gru.04 16:50
Maciej Malec "maciej_m"

No tak, to może być kolczak rudawy. Coś mi się pomyliło i zapomniałem, że jest on oddzielnym gatunkiem, a nie odmianą tak jak w przypadku maślaka żółtego.

Obłączasty jest jaśniejszy.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji