bio-forum.pl

Mały brązowy na żołędziowej czapeczce

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Mały brązowy na żołędziowej czapeczce
12.gru.04 20:20
"Piotr__" (b/log.)

Co prawda to kolejny "little brown mushroom" ale może tacy fachowcy jak Wy potraficie to zidentyfikować. Grzybek blaszkowy, cały koloru rdzawobrązowego, z półkulistym kapeluszem o średnicy trochę poniżej 2cm, blaszki dość rzadkie, trzon cienki, pusty w środku, wysokość całego grzyba to ok. 4cm. Z tym że miał bardzo charakterystyczną cechę - rósł w całości na "czapeczce" żołędzia. Takiego dziwnego grzybka znalazłem mniej więcej 2 tygodnie temu.

od maj.2003

2. Mały brązowy na żołędziowej czapeczce
12.gru.04 21:41
Anna Kujawa "AniaK"

Jaki kolor miały blaszki, jak były przyrośnięte, czy były jakiekolwiek ślady po osłonie np. jakieś kłaczki białawe??

3. Mały brązowy na żołędziowej czapeczce
13.gru.04 09:21
"Piotr__" (b/log.)

Cały grzyb (blaszki, trzon, kapelusz) był jednolicie ciemnordzawobrązowy, żadnych białawych kłaczków nie zauważyłem.

od maj.2003

4. Mały brązowy na żołędziowej czapeczce
13.gru.04 09:32
Anna Kujawa "AniaK"

Nie wiem co to, na czapeczce żołędzia mogło rosnąć kilka naściółkowych gatunków:- ( Nie masz możliwości sfotografowania lub zeskanowania?

Same opisy sa bardzo trudne do interpretacji:- (

5. Mały brązowy na żołędziowej czapeczce
13.gru.04 18:20
"Piotr__" (b/log.)

Grzybka nie zabrałem, zresztą i tak nie mam cyfrówki ani skanera: (

od maj.2003

6. Mały brązowy na żołędziowej czapeczce
14.gru.04 07:58
Anna Kujawa "AniaK"

:-) Trudno, pozostanie w grupie tych "tajemniczych". Nie on jeden;-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji