Na drugim zdjęciu jest jakiś wrośniak, a na trzecim pięknoróg. Pięknoróg lepki tak nie wygląda i tak nie wyrasta, szydłowaty zwykle rośnie na drewnie liściastym, pozostaje więc tylko pięknoróg widlasty.
Na pierwszym może być lakownica, ale pewności nie mam.
Mi 4 i 5 bardziej pasuje na pierwszy rzut oka na rozszczepkę pospolitą. Zdjęcie od spodu rozwiązałoby sprawę.
Ale rozrzut :)
4. to, w zależności od tego co ma pod spodem, mógłby być równie dobrze stroczęk trzęsakowaty (Phlebia tremellosa)
Mirki, przeważnie nie ma większego sensu pytać się o grzyby hubowate, jeśli nie pokazujesz jednocześnie "co miały pod spodem".
No to nie rozszczepka.
Sądząc po kolorze spodu mógłby to być strocznik,
jednak odrobina widocznych porów wskazywałaby na wrośniaka. Chyba?
Co do pięknoroga, to opierając się na tym zdjęciu i informacji o sośnie jako podłożu, dawałbym, tak jak Sebastian i Marek, bardzo duże prawdopodobieństo, że to P. szydłowaty, jednak P. widlastego przy młodziutkich owocnikach tak do końca chyba bym nie wykluczał?
Na zdjęciu numer cztery i numer sześć (widok od spodu) jest prawdopodobnie dość rzadki w Polsce gatunek Diplomitoporus flavescens (BRES.) DOMAŃSKI, dawniej Coriolellus flavescens (BRES.) BOND. & SING. (podskórnik płowiejący).
Bardzo przydała by się w tym wypadku konsultacja Marcina Piątka.
Zgadzam sie z opinią Olarasa. To jest rzeczywiście Diplomitoporus flavescens czyli po polsku wrośniaczek sosnowy.
Na zdjęciu numer pięć jest jakiś niszczyk (Trichaptum), ale znowu dobrze byłoby zobaczyć co ma od spodu.
Widzę, że wynalazłem ciekawe stanowisko (poręba).
Dokładnie nawet pamiętam który to był karcz sosny.
Chyba częściej będę odwiedzał to ciekawe miejsce.
Czy są jeszcze jakieś rzadkie grzyby, które można spotkać na takich własnie stanowiskach i w jakich porach roku? 8 lutego znalazłem taki oto obrośnięty pień sosny, grzyby były suche, łamliwe i kruszyły się w dotyku.
To któryś ze szczecinkowców, pewnie szczęcinkowiec rdzawy (Hymenochaete rubiginosa) z jednym zastrzeżeniem - grzyb ten występuje głównie na drewnie dębów. Podobny do niego szczecinkowiec tabaczkowy (H. tabacina) rośnie na leszczynie, wierzbie i olszy. Czy jestes pewny, że to był pień sosny?