bio-forum.pl

2007-04-12 Mysłowice - kilka migawek

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2007-04-12 Mysłowice - kilka migawek
9.lis.13 22:48
Piotr Grzegorzek

To będzie bardzo krótki wątek. Zaczynamy nieco na północ od linii kolejowej na skarpie w okolicy skrzyżowania ulicy Katowickiej z ulicą Oświęcimską. Tutaj zwróciłem uwagę na biało kwitnącego pigwowca - Chaenomeles.

Po przejściu a drugą stronę linii kolejowej, w rejonie skrzyżowania ulicy Krakowskiej z ulicą Starokościelną udokumentowałem kwitnące hiacynty. Na początku okazy o niebieskich kwiatach.

W tym gronie były też rośliny o kwiatach różowych.

Bliżej kościoła p. w. Najświętszego Serca Pana Jezusa posadzono tulipany. Podejrzewam, że to był tulipan Kaufmanna - Tulipa kaufmanniana.

Idąc ulicą Starokościelną w kierunku północnym zauważyłem męskie kwiaty modrzewia europejskiego - Larix decidua.

Gdzieś tam na poboczu już owocował starzec zwyczajny - Senecio vulgaris. Roślina z kwiatami zapewne zimowała pod śniegiem i dlatego była taka wyrywna.

W końcu dodarłem na skraj Parku Zamkowego, gdzie próbowałem uchwycić zaloty motyli latolistków cytrynków.

Migające skrzydełka widać.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji