bio-forum.pl

2013-08-22 Regulice - kamieniołom melafiru - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-08-22 Regulice - kamieniołom melafiru - część 1
6.lis.13 22:22
Piotr Grzegorzek

Najważniejszym obiektem geoturystycznym, który powinno się zwiedzać w Regulicach jest kamieniołom melafiru. Nieważne ile razy tam jestem, zawsze znajduję coś ciekawego. Miejsce to oznaczyłem na mapie firmy Compass kolorem jasnoniebieskim.

W tym odcinku zaglądamy do bocznego wyrobiska położonego na lewo od głównej drogi prowadzącej do stawu. Tak wygląda teraz główna droga.

Ze stawu wypływa niewielki strumień.

W jego korycie znajduje się sporo mchów.

Aby dojść do bocznej niecki należy przekroczyć strumień i podejść pod skałę. Po dojściu do brzozy brodawkowatej - Betula pendula odbijamy w lewo.

W strumieniu i powiązanej z nim młace utrzymuje się potocznik wąskolistny - Berula erecta.

Na skraju młaki zauważyłem mech. To widłoząb kędzierzawy - Dicranum polysetum. Odkąd nauczyłem się go rozpoznawać znajduję go nader często.

Innych mchów nie podejmuję się oznaczać, ale wiem, że tym miejscem powinni się zainteresować briolodzy.

Towarzyszył jej inny gatunek mchu.

Był nawet jakiś płonnik - Polytrichum.

Oto liczne mchy a pomiędzy nimi chrobotek - Cladonia.

Melafir w tej okolicy występuje w postaci zbitej.

Kolejny mech to płaskomerzyk. Tutaj tak na 90% typuję Plagiomnium cuspidatum.

Dno niecki zarastają trawy.

Z mojej branży trafiła się wierzba iwa - Salix caprea porażona przez mączniaka - Uncinula adunca.

A poza tym wszystko zarasta. Tutaj na pierwszym planie rządzi trzcinnik piaskowy - Calamagrostis epigeios. Oczywiście w podłożu nie ma ani krztyny piasku.

Całość nieznacznie ożywiał starzec jakubek - Senecio jacobaea.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji