Teraz uzupełniając materiały do opracowania przyrodniczej ścieżki dydaktycznej poruszamy się wzdłuż trasy oznaczonej na mapie firmy Compass kolorem niebieskim.
Po przejściu pod autostradą i przebyciu kilkudziesięciu metrów zauważam na skarpie wysokie mrowiska. Jedno z nich uwieczniłem oddolnie a następnie odgórnie.
Bardzo szybko minąłem szczyt Boroniowej Góry i miejsce, gdzie ścieżka dydaktyczna była poprowadzona przed 2000 rokiem. Tak ze ścieżki biegnącej równolegle do autostrady widać Chrzanów, a przede wszystkim bloki przy ulicy Jordana. Widać to po skorzystaniu z zoom-u.
Jestem już w okolicy wzniesienia przy węźle balińskim autostrady. Tutaj dołem biegnie kolejna droga, którą przez pola można dojść do miasta.
Na poboczu znajduję skład butelek. Pomiędzy nimi znalazłem skarb - litrową szklaną butelkę po Coca Coli. Przechowuję ją do dziś.
A poza tym był tutaj mech, zęboróg purpurowy - Ceratodon purpureus.
Wyszedłem teraz na wzniesienie aby jeszcze lepiej rozejrzeć się po okolicy. W tle bloków przy ulicy Jordana widać od lewej wzgórza Żelatowa oraz Zbójnik.
Zerkając bardziej w prawo widzimy zabudowę Kątów, lasy Kotliny Chrzanowskiej. W tle wyłania się Libiąż.
Mieszkańcy Chrzanowa także w jakiś sposób protestowali przeciwko wysokim kosztom legalnego pozbywania się odpadów.