bio-forum.pl

2013-10-23 Między Chrzanowem a Regulicami

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-10-23 Między Chrzanowem a Regulicami
2.lis.13 21:16
Piotr Grzegorzek

Tego dnia oprowadzałem po ciekawych miejscach grupę studentów z Krakowa. Uczą się oni geoturystyki, więc zaserwowałem im potężną porcję doznań z kategorii 3 x e. Na początku było łatwo - oto warpie na Kolonii Rospontowej w Chrzanowie. Na początek oczywiście mapa firmy Compass.

Potem pierwsze wyrobiska przysypane opadłymi liśćmi buka pospolitego - Fagus sylvatica.

Buczyna poza byłą kopalnią też wygląda znakomicie.

Na tym pofałdowanym terenie bardzo ciekawie prezentują się padające cienie drzew.

W sumie trudno teraz poznać, że to była kiedyś kopalnia. Ten krajobraz nie zmienia się od kilku lat.

Znacznie więcej czasu spędziliśmy na arkozie kwaczalskiej, w okolicy oznaczonej niebieską linią.

Naszym celem był wąwóz Gródek. Do celu podjechaliśmy tak zwaną Soboniową Drogą. Na początku udajemy się do górnej części wąwozu przedzierając się przez zarośla z dominacją dzikiego bzu czarnego - Sambucus nigra.

Nieco dalej wszystko się trochę rozluźnia.

A to już często pokazywany próg denudacyjny.

Wróciliśmy na drogę. Tutaj na skraju wąwozu jest podejmowana heroiczna a zarazem skazana na porażkę próba powstrzymania zabierania drogi przez erodującą krawędź.

Oto skraj drogi przy głównej odnodze wąwozu.

Oto kolejne wysypisko cegieł. Tutaj ciśnie się tylko jeden komentarz - bo PSZOK był za daleko.

Idziemy teraz w kierunku bocznej odnogi Gródka.

Droga biegnąca wzdłuż jej prawego brzegu mocno zarosła.

Wchodzimy do środka pokonując szczytowe zarośla z dzikim bzem czarnym - Sambucus nigra.

W środkowym odcinku wąwozu krzewów brak. Jest ślicznie. W każdym bądź razie studenci byli zachwyceni.

Docieramy do jednego z progów zbudowanych z tajemniczego czwartorzędowego zlepieńca. Jednocześnie widzimy, że dalej znajdują się zasieki z powalonego drzewa.

W tej okolicy pokazałem jeszcze miejsce po ostatnim araukarycie, który stąd wydobyliśmy z Marianem Kucem. Jest eksponowany w ogrodzie geologiczno-orientalnym w Chrzanowie.

Te zasieki pokonaliśmy.

Zobaczyłem również, że paprotnik kolczysty - Polystichum aculeatum ma się dobrze.

Dolna część wąwozu znowu staje się królestwem krzewów w tym dzikiego bzu czarnego - Sambucus nigra.

Ruszamy teraz w górę głównego ciągu.

Na powierzchni arkozy znajdujemy płaty wątrobowca stożki ostrokrężnej - Conocephalum conicum.

Są też ślady cywilizacji.

Ale czasami nie jest źle.

Są nawet takie betonowe konstrukcje. Obserwuję je tutaj od kiedy tylko zacząłem zwiedzać to miejsce.

A to już ściana arkozy z prawego brzegu wąwozu. Jest płaska, prawie gładka.

Wystarczy przyjrzeć się jej bliżej aby zobaczyć bruki kamienne złożone z otoczaków białego kwarcu oraz czarnego lidytu.

Kiedy doszliśmy do końca tej odnogi znaleźliśmy kolejny dowód na to, że idea PSZOK-ów oddalonych od miejsc zamieszkania, do których mieszkańcy dobrowolnie będą dowozić to czego nie wolno wrzucać do kubłów nie jest dobrym pomysłem.

Tym nie mniej będąc w tej okolicy grupa w celu zaznania pewnych emocji postanowiła pokonać ten śmietnik powitalny. Wszak zobaczyliśmy go kiedy tylko tutaj dojechaliśmy.

Następnie udaliśmy się w rejon Starego Dworzyska oraz Obserwatora gdzie nie robiłem zdjęć. Potem pojechaliśmy do kamieniołomu w Regulicach. Na cytowanej mapie jest to miejsce oznaczone kolorem zielonym. Kamieniołom jak widać także powoli obrasta w brzózki, czyli brzozy brodawkowate - Betula pendula.

Jeszcze można podziwiać staw.

W końcu niecki wyrobiska krajobraz jest posępny.

A to już boczna odnoga znajdująca się blisko wejścia. Tutaj zostały jakieś rury.

W tej okolicy można podziwiać czysty melafir zbity, lub jak się to teraz pisze paleobazalt.

Jego ściany pokrywają mchy i porosty.

Pytanie, jak długo jeszcze będzie to wszystko widoczne, jeśli nie zacznie się przeciwdziałać sukcesji.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji