bio-forum.pl

2013-08-31 Nowy Wiśnicz - poranny spacer

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-08-31 Nowy Wiśnicz - poranny spacer
31.paź.13 22:55
Piotr Grzegorzek

Tego dnia obyliśmy wycieczkę zakładową do Nowego Wiśnicza oraz Lipnicy Murowanej. W mieście naszym podstawowym celem były Koryznówka, Zamek oraz mieszczące się w byłym klasztorze sanatorium, w którym jak mówi obsługa przebywają nierzadko po kilkanaście lat zawodowcy. Przyjechaliśmy wcześniej, niż zakładaliśmy i dlatego odbyliśmy krótki spacer w rejonie rynku oraz sławnego Liceum Plastycznego.

Zatrzymaliśmy się przy południowym skraju runku. Od razu uchwyciłem ratusz oraz aleję kasztanowców zwyczajnych - Aesculus hippocastanum. Drzewa opanował szrotówek kasztanowiaczek. Jedno wyraźnie jest szare. To ponadto opanował mączniak - Erysiphe flexuosa.

Następnie skierowaliśmy się w stronę kościoła p. w. Maryi Panny Wniebowziętej.

Oto kampanila.

Z dziedzińca zerkamy w kierunku zamku.

Herb nad portalem jest wykonany z czarnego marmuru dębnickiego czyli tak naprawdę z dewońskiego wapienia bitumicznego.

We wnętrzu dokumentuję dla porządku ołtarz.

Następnie zerkam na posadzkę. Można by powiedzieć na ładne, tylko kto na to pozwolił. Wokół barok a tutaj labradoryt z jakimś włoskim granitem o brązowych skaleniach.

Jeszcze spojrzenie na krucyfiks nad ołtarzem i wychodzimy.

Teraz dla mnie najważniejszy jest tulipanowiec amerykański - Liriodendron tulipifera.

Opuszczając plac kościelny spotykamy liczne dzieła prof. Czesława Dźwigaja.

Teraz kierujemy się w stronę studni. Po drodze mijamy przycięte a właściwie zmasakrowane jesiony wyniosłe - Fraxinus exscelsior.

Zerkamy też na postać Jana Matejki.

Studnia ładnie wygląda tylko z pewnego oddalenia. Napisy na jej cembrowinie nie były godne mojego aparatu.

Przyglądam się niektórym drzewom.

Na wierzbie białej w odmianie płaczącej - Salix alba "Tristis" wyrasta gmatwica chropowata - Daedaleopsis confragosa.

Na liściach jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior występuje mączniak - Phyllactinia fraxini.

Opuszczając rynek zerkamy w kierunku zamku.

Następnie bardzo szybko docieramy w rejon liceum plastycznego.

Potem przemykamy ulicą Profesora Stanisława Fischera.

Przechodzi ona w ulicę Bartosza Głowackiego.

Ponownie jesteśmy w okolicy rynku. Teraz zauważam wiesiołek czerwokilichowy - Oenothera glazoviana dawniej O. erythrosepala. Poraża go mączniak - Erysiphe hoveana. Pierwszy raz spotkałem tego grzyba na tym żywicielu. To było pomiędzy Urzędem Pocztowym a Ratuszem.

od cze.2010

2. 2013-08-31 Nowy Wiśnicz - poranny spacer
5.lut.19 20:24
Piotr Grzegorzek

Teraz wiesiołek Oenothera erytrosepala, czasem zwany przeze mnie Oenothera glazowiana to prawidłowo Oenothera glazioviana. Po prostu notorycznie popełniałem literówkę.

(wypowiedź edytowana przez Piotr_Grzegorzek 05. lutego. 2019)

od cze.2010

3. 2013-08-31 Nowy Wiśnicz - poranny spacer
26.wrz.19 21:11
Piotr Grzegorzek

Zamiast Erysiphe hoveana powinno być Erysiphe howeana.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji