bio-forum.pl

2013-10-28 Chrzanów - w kamiennym kręgu

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-10-28 Chrzanów - w kamiennym kręgu
28.paź.13 22:43
Piotr Grzegorzek

Jak doniosłem w dziale towarzyskim zakończyłem remont ogrodu geologiczno-orientalnego przy Muzeum w Chrzanowie. Tutaj przede wszystkim zamieszczam mapę pokazującą, gdzie znajduje się ta nowa atrakcja turystyczna.

Tablice informacyjne oraz tabliczki, które zostaną umieszczone przy niektórych drzewach, krzewach i bylinach mają zostać dostarczone 29 października. Na razie przejdziemy się pobieżnie. Oto wprowadzająca pergola w stylu chińskim.

Za nią w pewnej odległości mamy ekspozycję geologiczną. Na pierwszym planie dewon antykliny Dębnika, dalej karbon antykliny Dębnika.

Ogród został wzbogacony o drzewa i krzewy. Tutaj mamy ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea.

Za ognikiem mamy karbon zwany produktywnym oraz pole małych araukarytów wraz próbkami arkozy kwaczalskiej. Karbon produktywny to we współczesnej stratygrafii pensylwan.

A to już duże araukaryty. Teraz wiadomo, że w zdecydowanej większości są to kordaity.

Elementem zielonym, teraz żółtym, zdecydowanie orientalnym jest wiele razy wiosną pokazywany oczar chiński - Hamamellis mollis.

Kolejnym elementem geologicznym jest pole pokazujące skały wulkanizmu krakowskiego. Kończą one erę paleozoiczną.

Od bramy przy ulicy Słowackiego po budynek są eksponowane skały ery mezozoicznej.

Zerkamy na nie i budynek zza żółtych liści parocji perskiej - Parrotia persica.

Po budynkiem eksponujemy skały ery kenozoicznej.

Z krzewów w tej okolicy najważniejszym gatunkiem jest palecznik chiński - Decaisnea fargezi, zwany potocznie palcami nieboszczyka.

Ma on charakterystyczne niebieskozielone strąki.

Jego liście osiągają około 80cm długości.

Tłem dla tego krzewu jest dereń jadalny - Cornus mas.

Zza jego liści spoglądam w kierunku altany koncertowej w stylu chińskim.

Całość kończę spojrzeniem na jedną z róż rosnących w naszym ogrodzie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji