Jak doniosłem w dziale towarzyskim zakończyłem remont ogrodu geologiczno-orientalnego przy Muzeum w Chrzanowie. Tutaj przede wszystkim zamieszczam mapę pokazującą, gdzie znajduje się ta nowa atrakcja turystyczna.
Tablice informacyjne oraz tabliczki, które zostaną umieszczone przy niektórych drzewach, krzewach i bylinach mają zostać dostarczone 29 października. Na razie przejdziemy się pobieżnie. Oto wprowadzająca pergola w stylu chińskim.
Za nią w pewnej odległości mamy ekspozycję geologiczną. Na pierwszym planie dewon antykliny Dębnika, dalej karbon antykliny Dębnika.
Ogród został wzbogacony o drzewa i krzewy. Tutaj mamy ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea.
Za ognikiem mamy karbon zwany produktywnym oraz pole małych araukarytów wraz próbkami arkozy kwaczalskiej. Karbon produktywny to we współczesnej stratygrafii pensylwan.
Elementem zielonym, teraz żółtym, zdecydowanie orientalnym jest wiele razy wiosną pokazywany oczar chiński - Hamamellis mollis.
Kolejnym elementem geologicznym jest pole pokazujące skały wulkanizmu krakowskiego. Kończą one erę paleozoiczną.
Zerkamy na nie i budynek zza żółtych liści parocji perskiej - Parrotia persica.
Z krzewów w tej okolicy najważniejszym gatunkiem jest palecznik chiński - Decaisnea fargezi, zwany potocznie palcami nieboszczyka.
Tłem dla tego krzewu jest dereń jadalny - Cornus mas.
Całość kończę spojrzeniem na jedną z róż rosnących w naszym ogrodzie.