Teraz przejdziemy kolejny krótki odcinek. To początkowy odcinek bardzo głęboko tutaj wciętej doliny Jaworznika. W tle będzie wielka rura. Są także śmieci, czyli wszystkie elementy tego środowiska.
Na razie widzimy wszystkie tytułowe obiekty. Jest też sporo waterytu. W wodzie są zanurzone jakieś mszaki.
Tam gdzie rośnie wietlica samicza - Athyrium filix-femina znajduje się suchy brzeg.
Oto widok pokazujący bardzo wyraźne v-kształtne wcięcie doliny. Na pierwszym planie brzoza brodawkowata - Betula pendula, za nią świerk pospolity - Picea abies.
Pojawił się też płonnik - Polytrichum commune. Jak widać towarzyszy mu szczawik zajęczy.
Tego mchu nie podejmuję się oznaczyć. Zauważyłem, że jest tutaj sporo gatunków i dlatego później ściągnąłem w to miejsce fachowców. Fotoreportaże będą niestety znacznie później.
Po kilku metrach wateryt zniknął. Z roślin kwiatowych dominuje sadziec konopiasty - Eupatorium cannabinum. Jest też wietlica samicza - Athyrium filix-femina.
Patrzymy przed siebie. Rura niknie wśród młodych drzew. Zauważamy znaczącą domieszkę młodych świerków pospolitych - Picea abies.
A poza tym są torfowce - Sphagnum sp. sp. Przyglądając im się bliżej, zauważamy, że to raczej te, które są chronione ściśle.
Pomiędzy tą oponą rozpoznaliśmy rzeżuchę gorzką - Cardamine amara.
Na pniu powalonej osiki - Populus tremula rozwinął się hubiak pospolity - Fomes fomentarius.
A poza tym są stygmaty cywilizacji. Poniekąd to zrozumiałe, skoro górą wzdłuż lewego brzegu biegnie droga dojazdowa do piaskowni.
Teraz widzimy turzyce oraz wietlicę samiczą - Athyrium filix-femina.
Pomiędzy nie zaplątał się kruszczyk szerokolistny - Epipactis helleborine.
Tym wątrobowcem jak mi się wydaje jest Marchantia aquatica.
Zostawiamy rurę bardziej z boku i patrzymy przed siebie. Dolina ma tutaj charakter prawie pierwotny.
Te wątrobowce wyszły mi nieostro, ale z późniejszej wizyty wiem, że jest to Pellia endivifolia.
Bliżej brzegu mamy nerecznicę samczą - Dryopteris filix-mas oraz wietlicę samiczą - Athyrium filix-femina. Ponadto wyłania się tutaj liść leszczyny - Corylus avellana.
Wyraźnie widać, że w Polsce panuje pokolenie pampersów. Pisząc o tym znalezisku do prasy lokalnej przyjąłem założenie, że to jakiś troskliwy tatuś tym sposobem utylizował przerób pieluch przez swoje potomstwo.
Nad jej brzegiem znajdujemy siewki kokoryczki okółkowej - Polygonatum verticillatum.