bio-forum.pl

Przechowywanie grzybów surowych

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Przechowywanie grzybów surowych
17.paź.06 01:03
Rafał Stępniak ("rapek")

Jak długo można bezpiecznie przechowywac grzyby w stanie surowym?

Właśnie skonsumowaliśmy ostatnią porcję podgrzybków po kilkudniowym przechowywaniu w lodówce. Po tygodniu przechowywania zapach i smak był bez zastrzeżeń, ale powstały w nas watpliwości czy aby nie za długo oczekiwały na przerób? Żadna pleśń się na nich nie pojawiła, ale może są jakieś powody dla których nie można grzybów dłużej przechowywac w stanie surowym?

od sie.2006
#0

2. Przechowywanie grzybów surowych

Grzyby powinno się przyżądzać zaraz po zebraniu, ponieważ im dłużej się je przechowuje, tym większe ryzyko zatrucia np. rozkładającym się w nich białkiem.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Przechowywanie grzybów surowych
30.paź.07 13:13
teresa michalska ("kismet")

czy można zamrozić rydze aby później usmażyć je w masle? Dziękuję za informacje i pozdrawiam

od mar.2003
#0

4. Przechowywanie grzybów surowych
30.paź.07 20:30
Jacek Ścipień "jaceksc"

Próbowałem w tym roku mrozić rydze, z dalszą obróbką w dwóch wariantach przy rozmrażaniu:

- rozmrażane długo i "na sucho", potem normalnie smażone na maśle - wyszły czarne i gorzkawe - nie polecam;

- wrzucone prosto z zamrażalnika do gotującej wody, chwilę obgotowane i zaraz przełożone na patelnię - w smaku i kolorze prawie tak dobre jak świeże.

Pozdrawiam

od lip.2007
#0

5. Przechowywanie grzybów surowych

Rydze zdecydowanie najlepiej obsmażyć na masełku i z tym masełkiem zamrozić. Rozgrzewać potem albo w mikrofalce albo delikatnie na patelni.

Dwie zalety: Zajmują mniej miejsca w zamrażalniku i nie zmieniaja smaku. Mrozone surowe gorzknieją.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji