bio-forum.pl

2013-08-16 Trzebinia - od Czyżówki do Gaja - część 4

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-08-16 Trzebinia - od Czyżówki do Gaja - część 4
25.paź.13 23:54
Piotr Grzegorzek

Ruszamy dalej. Teraz jak widać na mapie firmy Compass jest to odcinek biegnący borem po prawej stronie drogi do Bukowna. Ten kawałek lasu przechodziłem wielokrotnie a i tak pod koniec odcinka zostałem kompletnie zaskoczony.

Na początku droga do Bukowna i przyległy do niej ekoton.

Pomiędzy starszymi sosnami zwyczajnymi - Pinus sylvestris jest spora ilość młodych drzew.

Wchodzimy do lasu. Niemalże od razu znajdujemy pomocnika baldaszkowego - Chimpaphila umbellata, ale to typowe dla tej okolicy.

W nasadzeniach jest dąb bezszypułkowy - Quercus petraea.

Było też mrowisko.

Natrafiliśmy na kolejne zgrupowania porostów. Na początku chrobotek kolczasty - Cladonia rangiformis.

Tutaj nie mam pojęcia co to za gatunek.

Podobnie rzecz ma się w tym przypadku.

Sporym płatem rosła także płucnica islandzka - Cetraria islandica.

Las jak widać sprawia wrażenie boru świeżego.

Są tutaj jakieś krzewy, tak jak ta wierzba piaskowa - Salix arenaria.

Zasadniczo jest dość widno.

Były również płaty wrzosu - Calluna vulgaris.

Ten gatunek to moim zdaniem chrobotek koralkowy - Cladonia coccifera.

Są też miejsca trawiaste, pozbawione krzewów.

Wkraczamy teraz na fragment nieco starszego boru.

Tutaj znajdujemy pierwszego po dłuższej przerwie storczyka, To oczywiście kruszczyk rdzawoczerwony - Epipactis atrorubens.

I wreszcie zaczyna się sensacyjne znalezisko. Oto widlicz spłaszczony - Diphasiastrum complanatum. To pierwsze notowanie tego gatunku na ziemi chrzanowskiej. Do tej pory najbliżej Chrzanowa widziałem go w okolicy Bolesławia. Proszę podziwiać, jako i ja podziwiałem.

Teraz będzie naprawdę spory płat.

Roślina miała sporo kłosów zarodnionośnych.

Opuszczamy tę okolicę i zmierzamy w kierunku drogi do Bukowna. Staram się zapamiętać lokalizację tego stanowiska biorąc za punkt orientacyjny ten pagórek.

Po drodze były kolejne pomocniki baldaszkowe - Chimpahila umbellata.

Znajdujemy się dość blisko drogi, która przecina ten kompleks leśny z zachodu na wschód.

A pomocnik baldaszkowy - Chimaphila umbellata jest prawie wszędzie.

Ale kiedy widziało się tyle widlicza to nic już nie jest takie jak dawniej.

od cze.2009

2. 2013-08-16 Trzebinia - od Czyżówki do Gaja - część 4
30.paź.13 18:17
Dariusz Tlałka "dartla"

Gratuluje odkrycia nowego stanowiska Diphasiastrum complanatum. Będąc w rejonie Ciężkowic, Boru Biskupiego i Sierszy widząc jakie są tam siedliska to miałem przypuszczenia że ten gatunek powinien gdzieś tam rosnąć. Trochę go tam szukałem, lecz nie było to moim celem. Niedaleko tego miejsca występowania z literatury podawane jest stanowisko Diphasiastrum complanatum między Ciężkowicami a Borem Biskupim stwierdzone w 1962 r.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji