bio-forum.pl

Co w trawie piszczy zimą?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. Co w trawie piszczy zimą?

Nigdy nie szukałem grzybów zimową porą, a teraz jakoś same się znajdują. Oto pierwszy grzybek, rósł na skraju lasu i osiedla pośród brzóz i bloków. Jeden dojrzały owocnik i wraz z nim kępka małych. Były przyrośnięte do patyka. Smak słaby nijaki zapach intensywny coś w okolicach chlor, siarkowodór?

Drugi nieznany rósł w podobnym środowisku, znacznie mniejszy, pojedyńcze owocniki lub po trzy sztuki. Zapach przyjemny grzybkowy, bez smaku.

Na koniec dodam, że ta zimowa pora przypomina mi przedwiośnie.

od wrz.2004

2. Co w trawie piszczy zimą?

Dwa pierwsze zdjęcia przypominają mi do złudzenia zimówkę aksamitnotrzonową, ale zapach chloru i siarkowodoru?

od gru.2003

3. Co w trawie piszczy zimą?

Mi też. Mam przekrój zimówki z innego miejsca, z pnia, wygląda tak samo jakby, tylko że te zimówki nie śmierdzą, powiem wprost. Nie wiem od czego te akurat mają taki odór-bliskość bloku mieszkalnego, zanieczyszczenia?

od maj.2003

4. Co w trawie piszczy zimą?
10.gru.04 08:03
Anna Kujawa "AniaK"

Te ze zdjęcia przed stokrotkami (może warto numerować zdjecia dla ławiejszej orientacji?) wyglądają mi na grzybki z rodzaju Tubaria. Czy rosły na ziemi czy na patyczkach (nawet zagrzebanych lekko w ziemi)?

od gru.2003

5. Co w trawie piszczy zimą?

Prawdopodobnie na patyczkach, których jest pełno ze względu na przycinkę drzew i krzewów na osiedlu. Znalazłem jeszcze pieniek, pięknie opanowany przez grzyby, które oznaczyłem jako pniarek obrzeżony-myślę że prawidłowo.

od maj.2003

6. Co w trawie piszczy zimą?
10.gru.04 09:51
Anna Kujawa "AniaK"

Jak na patyczkach i na mokro z takim 'mięsnym" kolorem i resztkami białej osłony to pewnie Tubaria hiemalis:-)

Ta huba to lakownica spłaszczona:-)

od gru.2003

7. Co w trawie piszczy zimą?

Sugerowałem się spodem tej huby, ma bardzo ładny korzenny zapach.

od maj.2003

8. Co w trawie piszczy zimą?
10.gru.04 12:47
Anna Kujawa "AniaK"

Przeciągnij paznokciem po tych bialutkich porach - zostanie ruda krecha? Powinna zostać:-)

od gru.2003

9. Co w trawie piszczy zimą?

Spróbuję jutro, mam wolne (aż nie wierzę), wyruszę na dalsze poszukiwania.

od gru.2003

10. Co w trawie piszczy zimą?

26 grudnia znalazłem takie grzybki, rosły w dość dużej ilości pod brzozą, nie wyglądają mi na "zmęczone"grzyby, które są tam od listopada, tylko tak jakby wyrosły w grudniu. Myślę że to zasłonaki, ale czy mam rację?

od wrz.2004

11. Co w trawie piszczy zimą?
27.gru.04 00:12
Maciej Malec "maciej_m"

Albo maślanka ceglasta albo jakaś kruchaweczka.

od kwi.2001

12. Co w trawie piszczy zimą?
28.gru.04 09:51
Marek Snowarski "admin"

Zdecydowanie maślanka ceglasta. Barwa blaszek.

(wiadomość edytowana przez Marek 28. Grudnia. 2004)

od wrz.2004

13. Co w trawie piszczy zimą?
28.gru.04 13:54
Maciej Malec "maciej_m"

Też dzisiaj takową spotkałem. Tylko że większe były.

Za to w lesie zatrzęsienie trzęsaków pomarańczowych! Tak dużo ich było. Prawie na co dziesiątej gałązce. Były nawet takie o średnicy 6 - 10 cm, nie mówiąc o tych mniejszych. W lesie aż od nich żółto.

Spotkałem też kisielca, chyba guzkowatego.

Z jadalnych - niestety nic.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji