bio-forum.pl

Kominki (lejkowiec dęty)

bez logowania - można przeglądać
grzybobranie-jak

od lis.2004

1. Kominki (lejkowiec dęty)

Kominki to potoczna nazwa lejkowca detego grzyby.pl

Rosna w starych lasach, zwlaszcza bukowych. Podobnie jak opienki wyrastaja calymi kepami. Ja je zbieram, oczyszczam i susze. Potem mozna ugotowac, przekrecic przez maszynke i zrobic farsz na pierogi, oczywiscie z odpowiednimi przyprawami. Mozna tez zrobic uszka do barszczu na wigilie. Moze nie wygladaja efektownie i nie pachna jak prawdziweczki, ale jesli jada sie juz i purchawki;) to mozna i kominki. Mniam.... polecam

od kwi.2004

2. Kominki (lejkowiec dęty)

Lejkowce dęte są bardzo dobre, szczególnie właśnie na farsz. Poza tym mnie się bardzo podobają. Takie oryginalne kwiaty wyrastające spod ogromnych, suchych liści. Cieszę się zawsze, gdy je znajdę, ale narazie znajduję je tylko w Tarnobrzegu. Raz spotkałam w Bycinie k\Pyskowic, ale nie trafię tam teraz, bo to było w trakcie zabłądzenia.

od lip.2004

3. Kominki (lejkowiec dęty)

Kominki, w moich okolicach także cholewy, to dla mnie podstawa do robienia pierożków.

W tym roku jednak było z nimi bardzo "cienko":- (

od wrz.2004

4. Kominki (lejkowiec dęty)

Wyrastają często w wilgotnych miejscach, pod dębami i bukami.

W tym roku sporo ich znalazłem.

Pachną faktycznie bardzo przyjemnie :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji