bio-forum.pl

Symbioza lakownicy z chropiatką?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Symbioza lakownicy z chropiatką?
15.paź.06 11:52
Grażyna Domian
pieniek z lakownica i chriopiatka

Odziomek po ściętym kilka lat temu buku okazał się wyjątkowo atrakcyjnym siedliskiem dla wielu gatunków...

lakownica i chropiatka2
lakownica i chropiatka2
lakownica i chropiatka4

Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie takie malownicze arcydzieło...

Odnośnie lakownicy nie mam wątpliwości - spłaszczona, ale chropiatka? Chropiatka pospolita, która przyszła mi na myśl w pierwszym momencie, jest ponoć związana z drzewami iglastymi, a tu jest ewidentny pień bukowy. Co o tym myślicie?

od cze.2010

2. Symbioza lakownicy z chropiatką?
15.paź.06 15:23
Piotr Grzegorzek

Chropiatka ziemna bywa spotykana tak na iglastych jak i na liściastych drzewach. W Chrzanowie ten gatunek znalazłem u podstawy pnia żyjącej lipy. Wszystko jest możliwe.

od lip.2005

3. Symbioza lakownicy z chropiatką?
30.sty.16 13:06
Grażyna Domian

Dopiero po wielu latach zagadkę udało się rozwiązać dzięki Ani, więc dopiszę - dla potomnych:-)

To nie była żadna z chropiatek, tylko anamorfa lakownicy.

od wrz.2006

4. Symbioza lakownicy z chropiatką?

a jak nazywa się ta anamorfa, bo jakoś nie mogę znaleźć w internecie?

od maj.2009

5. Symbioza lakownicy z chropiatką?

O tym przecież Marcin wspominał już kilka lat temu w wątku:

[bf#464537]

- oboje w nim wypowiadaliście się więc powinniście pamiętać?

A oto jego słowa:

"zdecydowanie nie jest to Steccherinum fimbriatum... choc tak ten twór jest podpisany na fotografii 24 w Grzybach Lubelszczyzny

podchodzilismy kiedyś z Darkiem do tego czegoś i jesteśmy skłonni uznać ze jest to anamorfa Ganoderma lipsiense chociaż sprawa wymaga dokładnej analizy bo w literaturze nie ma danych na temat anamorfy tego konkretnego gatunku - ale niektóre inne Ganoderma tworzą anamorfy, tu jest nieco informacji:

Stalpers J. A. 2000. The genus Ptychogaster. Karstenia 40: 167-180

Ta brązowa substancja na brzegu tego czegoś to skupiska chlamydospor"

od maj.2003

6. Symbioza lakownicy z chropiatką?
30.sty.16 18:01
Anna Kujawa "AniaK"

No właśnie - nie dzięki Ani:-)

od maj.2009

7. Symbioza lakownicy z chropiatką?

Ja to zrozumiałem zupełnie inaczej i nie neguje Ani zasług, tym bardziej, że nie napisane dzięki KTÓREJ Ani.. a mamy kilka uczestniczek forum o tym ładnym imieniu:-))

Odebrałem wpis Grażyny, jakoby uzyskała info o tym grzybku od Ani i dzieli się z nami tą informacją. Więc skoro Grażyna rozwiązała tę "zagadkę" dzięki Ani to wpis jest jak najbardziej zgodny z prawdą a mnie tylko zdziwiło, że nie pamiętaja o linkowanym przeze mnie wątku?

od mar.2010

8. Symbioza lakownicy z chropiatką?

Ty myślisz, Mirek, że każdy ma taką pamięć jak ty!;-):-D

A ta anamorfa MA jakąś nazwę? Bo Jakub zapytał, a nikt mu nie odpowiada. A ja sama ciekawa jestem, bo też w necie niczego znaleźć nie mogę.:- (

od maj.2009

9. Symbioza lakownicy z chropiatką?

To nie pamięć a skrupulatnie prowadzony rejestr:-)

Na drugą część pytania nie odpowiem bo podejrzewam, że do tej pory nic w tym temacie nie "drgnęło"?

- wiadomo więc chyba tylko tyle co zacytowałem?

od lip.2005

10. Symbioza lakownicy z chropiatką?
30.sty.16 19:25
Grażyna Domian

Uderz w stół a nożyce się odezwą;-)

Tak Aniu, Mirek trafnie napisał - to Ty mi pierwsza powiedziałaś o anamorfie lakownicy:-) Pamiętasz? W 2012 roku nad Biebrzą, gdy znalazłam Ganoderma lucidum w podobnym zestawieniu.

Wątek Mirka (i tym samym informacje w nim zawarte), jakoś mi wtedy umknął w nawale innych zajęć.

Niestety Jakubie, nic więcej w tym temacie nie wiem.

od lip.2005

11. Symbioza lakownicy z chropiatką?
30.sty.16 19:37
Grażyna Domian
Ganoderma

Ganoderma lucidum:

od maj.2003

12. Symbioza lakownicy z chropiatką?
30.sty.16 19:38
Anna Kujawa "AniaK"

A ja bym nie wiedziała, gdyby nie Mirek i Marcin.

Jeśli chodzi o konkretną nazwę to nie wiem.

od mar.2025

13. Symbioza lakownicy z chropiatką?

A może jednak Acremonium lindtneri - anamorfa Hypomyces chrysostomus?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji