bio-forum.pl

Czy to Gąsówka fioletowawa?

bez logowania - można przeglądać

1. Czy to Gąsówka fioletowawa?
19.paź.13 17:47
"Azar"

Nigdy nie zbierałem gąsówek fioletowawych. Tak naprawdę dopiero od niedawna zauważyłem te grzyby a ponoć są smaczne. Chciałbym spróbować a skoro w lesie je widzę nie chciałbym się pomylić stąd ten temat.

Mam takich kilka jak na zdjęciu.

Znalazłem w lesie liściastym.

pytania:

1. Czy to Gąsówka fioletowawa?

2. Czy można ją pomylić z innym podobnym lecz niestrawnym czy trującym grzybem?

3. Czy to co na zdjęciu mogę bezpiecznie skonsumować? :)

Tydzień temu tez znalazłem stanowisko z tymi grzybami w lesie mieszanym.

Wtenczas pierwszy raz nimi się zainteresowałem.

Wśród moich znajomych nikt takich nie zbiera i wybałuszają oczy jak im to pokazuję.

od paź.2007

2. Czy to Gąsówka fioletowawa?
19.paź.13 18:08
Jacek Nowicki "gonzo_bf"

Te na zdjęciach to gąsówki nagie, zwane teraz gąsówkami fioletowawymi. Można śmiało jeść. Mnie samemu najlepiej podchodzą marynowane:-)

Oczywiście można je pomylić z innymi grzybami, jak się chce to nawet z zupełnie do niej nie podobnymi;-).

od cze.2010

3. Czy to Gąsówka fioletowawa?
19.paź.13 18:59
Piotr Grzegorzek

W jednym czeskim kluczu napisano, że są trujące w stanie surowym, ponieważ zawierają enzym hemolityczny.

4. Czy to Gąsówka fioletowawa?
19.paź.13 19:11
"Azar"

Ok więc pójdą zaraz do słoika a za kilka dni spróbuję jak to smakuje.

Ale na poważnie nurtuje mnie pytanie czy istnieje coś co wygląda podobnie a jest niebezpieczne. Przeszukiwałem sieć i jedynie co znalazłem to to, że można je pomylić z pewnymi zasłonniakami ale jak oglądam ich zdjęcia to za bardzo podobieństwa nie widzę.

od gru.2006

5. Czy to Gąsówka fioletowawa?
20.paź.13 04:47
Adrian Szymkiewicz

Andrzej według mnie sam rozszyfrowałeś już tą całą możliwość pomylenia :) U mnie tak samo wyglądał ten proces, zasłonaki w rzeczywistości nie podobne, gąsówki to gąsówki, a ta jest charakterystyczna na tle sióstr :)

od gru.2006

6. Czy to Gąsówka fioletowawa?
20.paź.13 04:48
Adrian Szymkiewicz

Andrzej według mnie sam rozszyfrowałeś już tą całą możliwość pomylenia :) U mnie tak samo wyglądał ten proces, zasłonaki w rzeczywistości nie podobne, gąsówki to gąsówki, a ta jest charakterystyczna na tle sióstr :)

od gru.2006

7. Czy to Gąsówka fioletowawa?
20.paź.13 04:49
Adrian Szymkiewicz

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji