bio-forum.pl

Maślanka łagodna?

bez logowania - można przeglądać

od lis.2012

1. Maślanka łagodna?
13.paź.13 16:43
Ewa "Anna73"

Owocniki rosły na martwym pniu sosny lub świerka w grupie 15-20 sztuk. Blaszki białawe (z szarym odcieniem). Kapelusz jasny, w środku beżowy, na zewnątrz żółtawy.

od paź.2007

2. Maślanka łagodna?
13.paź.13 16:48
Jacek Nowicki "gonzo_bf"

Całkiem możliwe. Dla mnie ma ona charakterystyczny posmak, którego nie potrafię zdefiniować, ale którego nie mają inne, dotąd próbowane przeze mnie grzyby.

od lis.2012

3. Maślanka łagodna?
13.paź.13 16:53
Ewa "Anna73"

Jak znajdę te grzyby, to sfotografuję jeszcze raz. Z jakim gatunkiem maślanki można go pomylić? Na pewno nie jest to maślanka wiązkowa, ani ceglasta, a innych nie znam. Nie napisałam wcześniej, że grzyby mają łagodny smak.

od paź.2007

4. Maślanka łagodna?
13.paź.13 17:01
Jacek Nowicki "gonzo_bf"

cytat:

Z jakim gatunkiem maślanki można go pomylić?

Z wszystkimi innymi, a także z wieloma innymi nadrzewnymi grzybami, jeśli nie zwraca się uwagi na szczegóły. A smak ma łagodny, zgodnie z nazwą, ale o dziwnym posmaku ( jak dla mnie:-))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji