bio-forum.pl

2007-03-29 Jaworzno, Chrzanów - kilka migawek

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2007-03-29 Jaworzno, Chrzanów - kilka migawek
13.paź.13 09:43
Piotr Grzegorzek

Tego dnia zanim dotarłem do Mysłowic zatrzymałem się na jakiś czas w Jaworznie. Tutaj w jednym z ogrodów na Podwalu zauważyłem cieszyniankę wiosenną - Hacquetia epipactis.

Na tym samym klombie był także śnieżnik - Chionodoxa.

Czekając na autobus zauważyłem kwitnącą śliwę wiśniową - Prunus cerasifera. To było okolicy Osiedla Gigant.

Tutaj także znalazłem kwitnące fiołki wonne - Viola odorata.

Po powrocie do Chrzanowa obserwowałem kosa, zapewne samca buszującego w zrębkach drewna, którymi ściółkowano park.

Poprzedniego dnia przez park przemknęła wichura. Oto pozostałość po urwanym i uprzątniętym konarze.

Drzewem, które zostało tak okrutnie doświadczone był klon zwyczajny.

Drzew, które mogłyby w przyszłości zagrozić bezpieczeństwu było w parku więcej. Oto kasztanowiec zwyczajny - Aesculus hippoastanum.

W tej okolicy kolejny kos, teraz zdecydowanie dobrze wybarwiony samiec, poszukiwał jedzenia. A to zielone w tle jest listkami ziarnopłonu wiosennego - Ficaria verna.

Ponownie patrzę na drzewa. W dziupli klonu zwyczajnego - Acer platanoides tkwi skupisko białawych hub. Wszystkie pokazane, uszkodzone drzewa zostały wycięte dopiero początkiem 2013 roku.

Opuszczając park zacząłem patrzeć w niebo. Oto chmury nad szkołą muzyczną.

Oto kolejny widok na niebo nad parkiem z okolicy szkoły muzycznej.

Teraz widzimy między innymi modrzewia europejskiego - Larix decidua przy ulicy Oświęcimskiej.

Ten fotoreportaż kończę widokiem zachodzącego słońca. Stoję na ulicy Oświęcimskiej i patrzę w kierunku ulicy Partyzantów. Po prawej majaczy sylwetka budynku Starostwa Powiatowego.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji