bio-forum.pl

polny Coprinus

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #13↓13
GRej254339

od paź.2007

1. polny Coprinus
11.paź.13 18:39
Jacek Nowicki "gonzo_bf"
1
2
3
4

10. 10. 2013 trawiaste pobocze polnej drogi.

od wrz.2005

od maj.2009

3. polny Coprinus

przeglądając oznaczenia czernidłaków, dochodzę do wniosku, że faktycznie w tym przypadku nie można lekceważyć nawet z pozoru pospolicie występujących.

tego gatunku nie znałem a jakże podobny do kilku innych i do tego całkiem "świeżutki" takson.

Wnioskuję z tego, że w Polsce może być oznaczony po raz pierwszy???

Czy już miałeś go Błażeju???

od gru.2003

od wrz.2005

5. polny Coprinus

Tak, jest opublikowany w Acta Mycologica w 2011 w pracy o Coprinus i chyba w pracy o Białowieży z 2014... sprawdzę w domu: D

od maj.2009

6. polny Coprinus

Dzięki:-)

pytałem z ciekawości a nie chciało mi sie czasu tracić bo miałem zamiar wyskoczyć w teren.

W wolnej chwili sam "pokopię", wiem już mniej więcej co i jak:-)

Jeszcze raz dziękuję:-)

PS: - w terenie "kicha", wieczorem pochlapało śniegiem (dosłownie pochlapało, mazia deszczu ze śniegiem a w nocy delikatnie przymarzło) i mało widać na substracie ale coś tam sie znalazło. Wilgoć okropna aż w kościach łamie... czyżby to starość??

Ufff! - byle do wiosny:-))

od wrz.2005

7. polny Coprinus

Broń boże - żadnej wiosny przez najbliższe 2 miesiące: D

od maj.2003

8. polny Coprinus
25.sty.15 15:53
Anna Kujawa "AniaK"

a nawet 4

od maj.2009

9. polny Coprinus

O nie Aniu, "cztery" to już lekka przesada jak dla mnie... ale do życzeń Błażeja chętnie się przychylę... ale nalegać nie będę ze względu na innych forumowiczów którzy mogą być niezadowoleni z takiego obrotu sprawy:-)

osobiście jak na razie mam tyle pracy, że dla mnie pogoda bez znaczenia bo i tak mogę pozwolić sobie na luzik tylko w niedzielę.. i tez nie każdą.

- i nie wiem czy się z tego cieszyć, czy płakać?

od mar.2010

10. polny Coprinus

A ja jestem ciekawa, na co Ani i Błażejowi taka długa zima? U mnie dziś, co prawda, cudnie z 10 cm śniegu, ale wiosna to jest to!;-)

od maj.2009

11. polny Coprinus

Kup sobie mikroskop to będziesz wiedziała:-)))

od mar.2010

12. polny Coprinus

A wyobraź sobie, że dostałam od moich przyjaciół zwariowanych, ale nie wiem co z nim robić, więc na razie nie zajmuje mi czasu:-))))

od maj.2009

13. polny Coprinus

Może to i lepiej nie wiedzieć, chyba, że nie wiesz co z czasem zrobić?

- jak masz go mało to schowaj gdzieś głęboko żeby nie kusił:- (

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji