bio-forum.pl

GRUDNIOWE GRZYBY

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. GRUDNIOWE GRZYBY

Na trawniku w krzakach rosły te grzybki. W pobliżu były świerki i brzozy. Grzyby nie miały ani smaku ani zapachu.

od maj.2003

2. GRUDNIOWE GRZYBY
6.gru.04 08:49
Anna Kujawa "AniaK"

Nie mam pomysłu:- ( chyba pierwszy raz widzę:- (

od kwi.2004

3. GRUDNIOWE GRZYBY

Strzelam: Pieniążnica szerokoblaszkowa. Dyskutujcie, ja się pouczę.bio-forum.pl" border=0> :)

od gru.2003

4. GRUDNIOWE GRZYBY

Nie mogę nic innego wymyśleć-wodnicha punktowana.

Mam jeszcze fotkę starszego owocnika.

od kwi.2001

5. GRUDNIOWE GRZYBY

Jak Jola się odważyła to i ja strzelę.

Jak jesteśmy już przy teście luźnych skojarzeń, to mi się kojarzy z jakąś gąską (te blaszki). Np. w okolicy (ale bardzo w okolicy) gąski srebrzystoszarej. Trochę mnie te ochrowe blaszkiu młodej (trzecie zdjęcie) deprymują.

od wrz.2004

6. GRUDNIOWE GRZYBY

Pieniążnicę szerokoblaszkową znalazłem razem z Bogdanem jakieś dwa lata temu w maju. Była inna.

Mnie też kojarzy się to raczej z gąską.

od kwi.2004

7. GRUDNIOWE GRZYBY

Jako wzrokowiec zwracam tylko uagę na porę roku.

Przymrozki powodują zmiany i "maltretują" troszkę owocniki. Tak jest w przypadku wielu grzybów.

Podrzybki są bardziej szklisto wodniste, podobnie i ten grzybek, który mi się zdaje, że też jest gąską np. ziemistą

od sie.2010

8. GRUDNIOWE GRZYBY

Mnie też kojarzy się z gąską, można porównać z kształtem blaszek [bf#5494].

Ale co to ewentualnie za gatunek gąski, to nie mam pojęcia.

od kwi.2004

9. GRUDNIOWE GRZYBY

Nie pasują mi te blaszki do gąski, ale nie potrafię powiedzieć, dlaczego. Wczoraj chyba znalazłam gąski srebrzystoszare, przy drodze, na trawiastym nasypie kolejowym, w sąsiedztwie wierzby z zimówkami. Były inne. Jakiej wielkości były te grzybki?

od gru.2003

10. GRUDNIOWE GRZYBY

Typowej gąski siwej.

od gru.2003

11. GRUDNIOWE GRZYBY

Te gąski-to o ile się nie myle-ziemiste.

Nie pasują mi do w/w choćby występowaniem.

Te rosły masowo w typowym lesie sosnowym w listopadzie.

od kwi.2004

12. GRUDNIOWE GRZYBY

Gąski nie za bardzo znam. Ta ostatnia mogłaby być ziemista, tyle, że ja znajdowałam w Tarnobrzegu bardziej brunatne, niż niebieskie. Nie wiem, na ile zdjęcie ma przekłamania koloru. Jest jeszcze Tricholoma astrosquamosum... Cirovka ciernosupinata (Ladislav Hagara - Atlas Hub). Co Wy na to?

od kwi.2004

13. GRUDNIOWE GRZYBY

Jeszcze w połowie listopada znajdowałem gąski ziemiste. Po pietnastym nie byłem w lesie, ale pewnie sobie rosną. Biorąc pod uwagę panujące warunki pogodowe nie będzie niczym dziwnym, że to gąska ziemista. Ten blu kolorek jest spowodowany porą roku (zamglenie powietrza) i dotyczy dziedziny jaką jest fotografia. Drobna korekcja barwy poprawi odbiór i rozpoznanie.

Stawiam na ziemistą.

od gru.2003

14. GRUDNIOWE GRZYBY

Tego znalazłem dziś na brzozie. Czy to boczniak?

od maj.2003

15. GRUDNIOWE GRZYBY
11.gru.04 19:29
Anna Kujawa "AniaK"

od kwi.2001

16. GRUDNIOWE GRZYBY
11.gru.04 19:54
Marek Snowarski "admin"

Albo łyczak późny (Sarcomyxa serotina, Panellus serotinus) na co wskazuja:

- niewielki owocniki i odosobnione,

- beżowopomarańczowe blaszki

Najłatwiej go rozpoznać po powierzchni trzonu z pomarańczowobrązowymi łuseczkami (u boczniaka jest białawy). Ale tego na tych zdjęciach nie widać.

Mirki, gorąca prośba, nowy grzyby = nowy wątek.

To nie boli a oszczędza czasu użytkownikom i ułatwia orientację.

od sie.2010

17. GRUDNIOWE GRZYBY

Apropo gąsek, to dziś sporo naciąłem, zupka już bulgocze :)

od kwi.2004

18. GRUDNIOWE GRZYBY

Taka kartoflanka z grzybami, czy jak? Napisz w"Kuchni". Posiekaj drobniutko na drugi raz już obgotowane gąski (można też przez maszynkę), dodaj cebulę podsmażoną, jajko, bułeczki tartej trochę na zagęszczenie, sól, pieprz. Lep małe kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż. To jedna z lepszych potraw grzybowych, jakie jadłam.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji