bio-forum.pl

2013-06-24 Olsztyn, miasto ogród - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-06-24 Olsztyn, miasto ogród - część 2
4.paź.13 23:15
Piotr Grzegorzek

Jak można się domyślać coraz bardziej się ściemniało i w związku z tym coraz trudniej było o dobre warunki do wykonywania zdjęć. Tym nie mniej w dalszym ciągu postanowiłem nie korzystać z lampy błyskowej. Wykonałem sporo zdjęc, ocalały niektóre.

Trzecim miejscem, które odwiedziliśmy była trasa spacerowa wzdłuż Parku im. Kusocińskiego. W każdym bądź razie kojarzę, że w pobliżu wejścia był Teatr Lalek. Idziemy pomiędzy domami. Po drodze mijamy zarośla z tawułą japońską - Spiraea japonica.

Część okazów ma białe chlorotyczne liście.

Mijamy jakiś blok.

Park znajduje się w niewielkiej dolince, jak się dowiedzieliśmy okresowo zalewanej.

Drzewa są takie sobie.

Na fragmencie trawnika rządziła koniczyna biała - Trifolium repens.

Była też ciekawa, egzotyczna wierzba - Salix.

To było na wejściu. Idziemy dalej.

Mijamy pierwszą sadzawkę.

Dochodzimy do drugiej sadzawki. Nad obiema rozgościły się wierzby płaczące - Salix alba "Tristis".

Ponadto na obrzeżu była róża pomarszczona - Rosa rugosa.

Oto druga sadzawka z bliska.

Jeszcze jeden rzut oka na park i wycofujemy się.

Kolejnym punktem był ciąg wzdłuż Łyny w rejonie zamku gotyckiego. Na jego teren weszliśmy od strony ulicy ulicy Wyzwolenia. Na początku rzucił nam się w oczy górujący nad parkiem dźwig. Cóż pewnemu inwestorowi udało się dobrze pofalandyzować.

Oto brzoza brodawkowata - Betula pendula i ledwo widoczny zamek.

Następnie pokazano nam bardzo pochyłą lipę drobnolistną - Tilia cordata, która dzięki sporej pomocy technicznej uciekła spod pilarki.

Tak wygląda z bliska trwająca na skraju parku budowa.

A to już rzeka Łyna.

Bardzo interesująco wyglądają wiadukty.

Od nich skręcamy w stronę zamku.

Podziwiamy jedną fontannę.

W końcu po tym delfinie więcej zdjęć nie udało mi się wykonać.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji