bio-forum.pl

Jaki to grzyb proszę o pomoc!

bez logowania - można przeglądać

od paź.2013

1. Jaki to grzyb proszę o pomoc!

Jestem początkująca miłośniczka zbierania grzybów. Dziś znalazłam plac grzybów, było ich tak dużo, że aż zdziwiło mnie, że nikt ich nie zerwał. Pytałam rodzinę, mówią, że jadalny, ale ja wolę się upewnić. z góry dziękuje za pomoc, mam ich całe wiaderko.

od wrz.2006

2. Jaki to grzyb proszę o pomoc!

Obrazek się nie załączył.

od paź.2013

3. Jaki to grzyb proszę o pomoc!

od wrz.2006

4. Jaki to grzyb proszę o pomoc!

(c) huban, czyli maślak pstry :)

od maj.2009

5. Jaki to grzyb proszę o pomoc!

Tym razem powiedzenie, że z rodziną dobrze wychodzi się ale tylko na zdjęciach, zupełnie nie sprawdziło się. Dobrze Ci mówili, ja je uwazam za bardzo smaczne grzybki a jest to maślak pstry:-)

od paź.2013

6. Jaki to grzyb proszę o pomoc!

Dziękuję za odpowiedź. Zbierałam maślaczki, ale nawet przez głowę by mi nie przeszło, że to też może być maślak. Trafiłam na tak ogromny plac tych grzybów, aż synkowi kazałam stać w miejscu, żeby ich nie podeptał. Rodzinka mówiła, że to jakiś modraczek, ale takiego w internecie nie znalazłam. Wielkie dzięki za pomoc!

od lip.2008

7. Jaki to grzyb proszę o pomoc!

Koło tych maślaczków trzeba rozejrzeć się za klejówkami. Bardzo często rosną obok, a są super.

od lip.2008

8. Jaki to grzyb proszę o pomoc!

A maślaczki koniecznie przekroić. Mają to do siebie, że trzonki są zdrowe a kapelusze to już niekoniecznie.

od gru.2006

9. Jaki to grzyb proszę o pomoc!
4.paź.13 08:34
Adrian Szymkiewicz

Teresa, masz na myśli klejówkę różowawą? :) Ja jadłem klejka czerwonego, i uważam że nie warto zbierać.

od maj.2009

10. Jaki to grzyb proszę o pomoc!

Chyba raczej chodzi o klejówkę świerkową (inaczej klejówka kleista).

K. różowa osiąga dość małe rozmiary i jest rzadka, chociaż na upartego to zawsze można coś tam uzbierać:-)

Tessa! - a w jakiej formie klejówki są super?... jeszcze jej nie próbowałem a występuje u mnie w ogromnych ilościach (oczywiście w niektórych siedliskach).

od lut.2007

11. Jaki to grzyb proszę o pomoc!
5.paź.13 16:40
Jolanta Piechna "1952r"

Na Mazurach w Puszczy Piskiej w tym roku jest ich również sporo. Pozwolicie że wstawię zdjęcia rozpoznanego dla porównania. Fotki w świetle dziennym.

od maj.2010

12. Jaki to grzyb proszę o pomoc!

U mnie w łódzkiem na te maślaki mówimy "suchy Wojtek".

(wypowiedź edytowana przez codeinne 06. października. 2013)

od paź.2007

13. Jaki to grzyb proszę o pomoc!

A ja z trochę innej beczki:-) Skoro rozpoznaliście grzyby jako maślaki pstre, to dlaczego chcecie się rozglądać koło nich za klejówkami różowymi, które to występują z maślakiem sitarzem?:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji