bio-forum.pl

listopad

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. listopad
4.lis.04 22:08
"Adam23" (b/log.)

Witam.

W okolicach Stalowej Woli grzyby jeszcze sa i nie zanosi sie na to zeby to byly ostatnie grzyby w tym roku. Bylem dzis w poludnie w moim ulubionym grzybowsku za miastem (las sosnowy z domieszka deba i brzozy) i nazbieralem prawe cale wiaderko grzybow. W przewadze byly to gąski zielone i siwe, podgrzybki (mlode), rydze, a takze co mnie najbardziej zdziwilo znalazlem 5 prawdziwków i to wcale nie ciakowatych. Procz tego jedna mloda kania i 2 przestarzale kozaki. Pelno jest maślaków, ale nie zbieram ich od kilku juz sezonow. Podsumowujac byl to udany wypad na grzyby i cieszy mnie to ze o tej porze, bo to daje nadzieje ze nie koniec z grzybami jeszcze tego roku!

od paź.2004

2. listopad

cyt:

"Pelno jest maślaków, ale nie zbieram ich od kilku juz sezonow".

Dlaczego ich nie zbierasz? Masz na myśli maślaka zwyczajnego czy pstrego?

od kwi.2004

3. listopad

Vide: tytuł wątku. Właśnie!:-)))

od wrz.2004

4. listopad
20.lis.04 11:26
M.D "lili_BaGZ"

W moim rejonie - okolice Poznania - są jeszcze podgrzybki i maślaki.

Wczoraj zebrałam ładną ilość, głównie maślaki, niestety bardzo je lubię.

Pozdrawiam.

od maj.2003

5. listopad
20.lis.04 11:37
Anna Kujawa "AniaK"

M. D. możesz sprecyzować te "okolice Poznania" (choćby liczbą kilkometrów i kierunkiem od Poznania?) bo w moich "okolicach Poznania (50 km na pd od Poznania) bezmaślakowo i bezpodgrzybkowo:- (

od wrz.2004

6. listopad
20.lis.04 13:21
M.D "lili_BaGZ"

Anna

Okolice Poznania (ok-20km) - Mosina za luboniem.

Jak mijasz przejazd kolejowy w Mosinie (przy wyjeździe), to jeszcze 600m - skręcasz w lewo, po prawej jest parking leśny. Można wjechać do lasu.

W zagajnikach maślaki można jeszcze "kosić"

od maj.2003

7. listopad
20.lis.04 13:38
Anna Kujawa "AniaK"

Wyjazd z Mosiny w kierunku Brodnicy??? Nie ma tam sniegu??? Bo u mnie w Turwi (jeszcze 20 km na pd) biało:- (

od wrz.2004

8. listopad
20.lis.04 14:23
M.D "lili_BaGZ"

Na Żabno i dalej Brodnicę!. Poznań - Luboń - Puszczykowo - Mosina.

W Mosinie jedziemy "główną" do przejazdu kolejowego i wiadomo... cały czas prosto (600m) lasy przed Żabnem!!! W tych lasach śniegu jest znikoma ilość, nie było jeszcze przymrozków.

powodzenia:-)))

od maj.2003

9. listopad
20.lis.04 14:31
Anna Kujawa "AniaK"

Ale śmiesznie - u nas w nocy poniżej 0 i bialutko

Narobiłaś mi apetytu na świeże grzybki - może jutro podjadę - nawyżej będę miała spacer:-) A lasy między Mosiną a Żabnem wyglądają zachęcajaco:-))

Dzięki:-)

od paź.2004

10. listopad
snieg11
snieg22

Buuu... a u nas sniegu PÓŁ METRA! I minus 4 stopnie! /Lublin/

Zobaczcie... Wczoraj w naszym rejonie śnieg powalił masę drzew. Była straszna wichura i totalna zamieć. Dziś ucichło. Ale to już po podgrzybkach!

A jeszcze w poprzedni weekend nazbieraliśmy w lesie tyle podgrzybków!

od wrz.2004

11. listopad
20.lis.04 17:43
Maciej Malec "maciej_m"

Czy pierwsze zdjęcie jest od strony Starego Gaju przy torach koljowych? Jakoś mi się ten widok przypomina...

od paź.2004

12. listopad

Nie - tory kolejowe są za tymi blokami...:-D

A za nimi las... w którym już się nic nie znajdzie w tym roku....

od wrz.2004

13. listopad
20.lis.04 19:51
Maciej Malec "maciej_m"

Coś mi nie pasowało to słońce zachodzące za blokami. Teraz już dokładnie wiem, skąd jest to zdjęcie.

od kwi.2004

14. listopad

Ema. Na drzewach szukaj tematów do fotografowania.

Tylko pamiętaj, bez flesza.

Pozdrowienia.

od wrz.2004

15. listopad
20.lis.04 22:26
Maciej Malec "maciej_m"

Na pieńku pod blokiem widziałem wczoraj boczniaki przykryte dwucentymetrową warstwą śniegu. Fajny widok.

od wrz.2004

16. listopad
20.lis.04 22:46
M.D "lili_BaGZ"

Wczoraj też widziałam miły dla oka i podniebienia smakołyk - Kanię (w parku pod choinką), jeszcze są:-)

od wrz.2004

17. listopad
21.lis.04 10:09
M.D "lili_BaGZ"

Anna

Przykro mi, ale w nocy spadł śnieg, rano byłam w moich ukochanych lasach, miałam nadzieję, że jeszcze coś znajdę - znalazłam parę przysypanych śniegiem maślaków - to jednak koniec grzybobrania w moich rejonach (Poznań-Mosina):- (( (

~pozdrawiam

od maj.2003

18. listopad
21.lis.04 10:26
Anna Kujawa "AniaK"

:-) trudno:-) Ale narobiłaś mi apetytu na tamte lasy. Są blisko mnie a nie zagladałam do nich:-) Zajrzę wiosną:-) Abo wczesniej, ale raczej nie grzybowo:-) Dzięki:-)

od paź.2004

19. listopad

Masz rację Marek - bez flesza. Dzięki za każdą dobrą radę.:-D

od wrz.2004

20. listopad
21.lis.04 13:32
M.D "lili_BaGZ"

Anna

Na pewno warto:-) ja też już czekam do wiosny, to są przeurocze lasy:-)))

~pozdrawiam

od maj.2003

21. listopad
21.lis.04 13:37
Anna Kujawa "AniaK"

:-))) To jak kiedyś spotkasz tam małą, chudą z plecakiem, wgapioną w ściółkę - to będę ja:-)))

od kwi.2004

22. listopad

M. D

A jak spotkasz potężnego faceta z plecakiem i sprzętem foto, w pozycji klęcznej lub łokciowej, wpatrującego się gdzieś w ściółkę, to być może będę to ja. W każdym razie z wielką chęcią pobuszował bym po tym lesie. Może też bym spotkał Anię i innych z forum.

od wrz.2004

23. listopad
21.lis.04 14:25
M.D "lili_BaGZ"

Zapraszam, ja zawsze jestem z moimi córkami, sprzęt foto i klęcząca dziewczyna, to też norma w mojej rodzince, nie ma to jak trzy baby grasujace w lesie, zawsze znajdziemy cos ciekawego, choc nie zawsze jadalnego:-))))))

od paź.2004

24. listopad
Elma

A mnie rozpoznacie po kompasie wiszącym u szyi i niebieskim wiadrze... Acha i fryzurce "na chłopaka"...:-D

25. listopad
21.lis.04 22:47
"Adam23" (b/log.)

Sorry ze tak pozno odpowiadam na pytanie dotyczace maślaków.. (serwer mi siadl i neta nie bylo) ale nie zbieram bo ja i zreszta cala moja rodzina nie przepadamy jakos za maślakami. Chodzi glownie o te zwyczajne a takze sitarze i ziarniste. Niech sobie rosna w spokoju i inni zbieraja :). Jesli chodzi o sezon to niestety na pdokarpaciu tez sie juz prawdopodbnie skonczyl: (. Bylem na weekendzie w lesie bialo snieg wszedzie i najsmutniejsze we wszystkim to ze gdzyby jeszcze byly. Wystawaly z pod sniegu podgrzybki, gąski i jedna stojaca w sniegu kania. Wszystkie byly sztywne jak kloda. Z jednej strony sie ciesze bo snieg zima (lubie zime) z innej smuce bo gdyby nie te wariacje pogody to do poznego grudnia moglby trwac jeszcze ten grzybowy sezon.

26. listopad
21.lis.04 23:44
"M." (b/log.)

W Krzywiniu były grzyby jeszcze w czwartek po południu, nawet sporo. Niestety w piątek rano śnieg..., niedługo musiałby mnie szukać GOPR. Ale może jeszcze, kto wie?

od maj.2003

27. listopad
22.lis.04 07:29
Anna Kujawa "AniaK"

M. w Krzywiniu to znaczy w lasach koło Czewonej Wsi?

od maj.2003

28. listopad
22.lis.04 07:31
Anna Kujawa "AniaK"

Elma:-) Ty zawsze z kompasem? Miło Cię widzieć:-)

od paź.2004

29. listopad

Aniu - nie zawsze. Kompas najczęściej mam wtedy kiedy idę w nieznany las, albo wiem, że będę musiała zapuścić się gdzieś w dalsze rejony teoretycznie znanego i akurat nie ma słońca... Właściwie to można się też orientować wg mchu na drzewach, ale z tym mchem to różnie jest:-D

A tak w ogóle to miło by było, gdyby forumowicze, którzy mają taką możliwość aby pokazać się na forum (zdjęcie) - wyszli z ukrycia...: oD

od maj.2003

30. listopad
22.lis.04 08:20
Anna Kujawa "AniaK"

:-) Wyjdę jak się przesiądę "na prywatny" komputer w służbowym mam tylko zdjęcia grzybów:-)))

31. listopad
22.lis.04 13:26
"pasym01" (b/log.)

Kochani grzybiarze z www.grzyby.pl! i po sezonie, a teraz do lasu na polowanko - az do konca stycznia;potem 2-3 miesiace przerwy i kolejny sezon przed nami.

Darz grzyb i Darz Bor!

32. listopad
22.lis.04 15:48
"M." (b/log.)

Aniu, w Krzywiniu to znaczy w Krzywiniu :), a dokładnie w lasach za Krzywiniem (tuż za tablicą miasta :), ale nie w Czerwonej Wsi. No ale dziś jak pewnie widzisz to już koniec. Pozdrawiam :)

od maj.2003

33. listopad
22.lis.04 15:55
Anna Kujawa "AniaK"

Znam trzy tablice z nazwą miasta w Krzywiniu:-)

Mówisz o tych sosnach przy wyjeździe w stronę Wieszkowa? Nie podejrzewałam ich o jakieś "solidne" grzyby:-)))

34. listopad
22.lis.04 17:52
"M." (b/log.)

Właśnie tam :) a nawet swego czasu w rowie znajdowałem całe tabuny prawdziwków :) niestety, wyrównali pobocze i dobre czasy się skończyły...

od wrz.2004

35. listopad
zima

i to by było na tyle

Sezon grzybowy juz nie trwa

a tak wygląda teraz droga do lasu...

i tą zimową fotką żegnam sie z Wami do wiosny

Skoro nie ma grzybów...

A ten duży cień to ja.

od paź.2004

36. listopad

Do Pasym 01...

cyt:

"Kochani grzybiarze z www.grzyby.pl! i po sezonie, a teraz do lasu na polowanko..."

Odp:

Ja nie zabijam zwierzątek.... nie zabiłabym nawet muchy!!! (Tylko komarów nie lubię, to wstrętne bestie!)

od maj.2003

37. listopad
22.lis.04 22:53
Anna Kujawa "AniaK"

M. dzięki za informacje:-) Pozdrowienia dla krzywińskich grzybiarzy:-)

ania

Elma - to ja przedwczoraj na... grzybach:-)

Kazik - do wiosny - odwiedzaj nas czasem zimą:-)

Pasym01 - do grzybowych forumowych spotkań - bo polowaniom niechętnam:-)

od wrz.2004

38. listopad
23.lis.04 07:29
M.D "lili_BaGZ"

Polowanko to i owszem, ale na komary, tak jak Elmira:-)))... już tęsknię za takim małym pachnącym kapelusikiem:- (( (

od paź.2004

39. listopad

Witaj Aniu, Ciebie też miło poznać!: o)

Zawsze to milej jak sie rozmawia z osobą, która przestaje być anonimowa. Już nie mówię do ekranu monitora. To tak jakbym mówiła do Ciebie...

A inni forumowicze? heej, heeej!!!??

A propos - znalazłaś jakies grzybki na tym "grzybobraniu"?

Pozdrawiam wszystkich: o)

od maj.2003

40. listopad
23.lis.04 08:53
Anna Kujawa "AniaK"

:-) Część panów się poprzedstawiała na wątku chorobowym - jak przyhaczyłam o wagę tych narzekających na kręgosłupy:-)

Po mojej minie i braku koszyka widać, że z grzybami nie było zachwycająco. Znalazłam tylko jednego niejadalnego:- (:-)

od wrz.2004

41. listopad
23.lis.04 11:39
M.D "lili_BaGZ"
IMGP2227

na poprawę nastroju :)

podaję linka, gdyż to zdjątko jest za duże na tradycyjną metodę :)

od maj.2003

42. listopad
23.lis.04 11:45
Anna Kujawa "AniaK"

:-)) Może umykał przed grzybiarzem;-))))

od paź.2004

43. listopad

Lili - szczególnie rozkoszny jest nosek i oczka...

Aniu, nie mogę znaleźć tego wątku chorobowego, podpowiedz gdzie go szukac...? Ja wybiorę się do lasu za tydzień. Teraz po ostatniej nawałnicy śnieżnej w Lublinie (nie mogłam się dostać do domu, wiatr łamał drzewa, śnieg zasypywał oczy, komunikacja nie kursowała, łapało się okazje i jechało okrężnymi drogami... horror) - połamało mi... szyję i nie mogę ruszyć głową. Muszę sie wykurować. Ale jak już będę w lesie to na pewno z aparatem, może coś ciekawego znajdę??? jak sie dokopię, bo śniegu jest moc. Chyba, że stopnieje do soboty. Ciągnie mnie do lasu jak... wilka...: o)

od maj.2003

44. listopad
23.lis.04 12:15
Anna Kujawa "AniaK"

To o grzybiarzach unieruchomionych i nieszczęśliwych z tego powodu:-)

[bf#2546]:-)))

U nas odtajało - zrobiło się przedwiośnie;-)

od wrz.2004

45. listopad
23.lis.04 12:50
M.D "lili_BaGZ"

Aniu - stronka super:-)))

Jestem po operacji kręgosłupa, jest ok, ale czas mojego unieruchomienia... było smutno:- (

Od roku - nadganiam zaległości:-)))

46. listopad
23.lis.04 21:24
"M." (b/log.)

Śniegi poszły w niepamięć, może spróbować jutro? Co myślicie...? Zabrać ze sobą słoiki i mrożonki zbierać? :) pozdrawiam, szczególnie sąsiadów zza miedzy :)

od maj.2003

47. listopad
23.lis.04 22:05
Anna Kujawa "AniaK"

Jak Ty jutro do lasu pojedziesz to się miniemy po drodze, bo ja do Poznania muszę wyruszyć:-)))

Mrożonki rozmrożone - takie kapcie:- (( (

48. listopad
23.lis.04 22:17
"M." (b/log.)

Pewnie tak... ale mam do Ciebie pytanie. W latach 80-tych jako dzieciak często jeździłem na grzyby w lasy rąbińskie, pamiętam, że grzybów było tam dużo. Ostatnio słyszę, że to już tylko przeszłość, sam dawno tam nie byłem, choć to blisko;), wiesz może cośna ten temat? Pozdrawiam z przedwojennym szacunkiem :)

od maj.2003

49. listopad
23.lis.04 22:40
Anna Kujawa "AniaK"

Dlaczego z przedwojennym??

W lasach rąbińskich są miejsca, gdzie grzybów jest w bród - podgrzybki, maślaki zwyczajne, maślaki żółte, nieco prawdziwków, trochę kurek. Kiepsko z koźlarzami:- ( Tyle, że co kilkanaście metrów spotykasz kogoś z koszykiem:- ( Las rąbiński odwiedzam od 1987 roku kilkanaście do kilkudziesięciu razy w roku - nie zauważyłam szczególnych zmian:-)

50. listopad
23.lis.04 22:50
"M." (b/log.)

No widzisz, czyli to tylko plotki, a może konkurencja :)), dlaczego z przedwojennym - przecież to tak ładnie brzmi;)), przynajmniej jakaś niezmienność;) pozdrawiam

od maj.2003

51. listopad
23.lis.04 22:56
Anna Kujawa "AniaK"

Sam sprawdź - wpłyniesz co prawda zagęszczająco na populację grzybiarzy w lesie rąbińskim;-))), ale niech tam:-)

Przedwojenne - już się przestraszyłam, że jakaś wojna w pobliżu;-) Ale skoro niezmienność (zastój??) - to zmienia wydźwięk. A sprzed której wojny?

52. listopad
23.lis.04 23:07
"M." (b/log.)

Ło Jezu, tak ogólnie mówię o "przedwojniu", wiesz jak śpiewają "najlepiej nam było przed wojną" :)), no i w żadnym razie zastój, raczej stałość, hmm... w sumie każdy grzybiarz to chyba konserwatysta :), przecież las zobowiązuje...

od maj.2003

53. listopad
24.lis.04 07:55
Anna Kujawa "AniaK"

OK, odczepiam się od wojny (choć mnie było najlepiej właśnie po...), ewentualny szacunek wolę wzrastający obustronnie z czasem (gdybym miała wybierać), A las zobowiązuje do nowoczesnego nań patrzenia, a nie konserwatyzmu;-)))

Konserwatyzm niezmiennie (konserwatywnie) od wielu lat kojarzy mi się z puszką z sardynkami w oleju:- (

Tak, dzisiaj wyraźnie mi polemicznie.

Adminie czy już zmykać z niegrzybowymi pogaduszkami z forum?

54. listopad
24.lis.04 10:34
"M." (b/log.)

Pewnie, że wzajmemny szacunek najważniejszy :) Pozdrawiam słonecznie :), do wiosny i lata :)

od wrz.2004

55. listopad
24.lis.04 11:13
M.D "lili_BaGZ"

"Coś" mnie dzisiaj naszło i "wskoczyłam" do mojego lasku pod Mosiną - przydał się tylko termos z gorącą kawą i aparat fotograficzny:- (

Znalazłam tylko parę - "kapci"

Pozdrawiam wszystkich:-)

od wrz.2004

56. listopad
25.lis.04 16:06
Maciej Malec "maciej_m"

Dzisiejszy pozysk podblokowy, jednak nie w celu spożywczym.

Zamrożone na kość zimówki. Były tak zamarznięte, że trzonki ułamały się im przy zrywaniu. Reszta była pod śniegiem.

od paź.2004

57. listopad

A dlaczego nie w celu spożywczym.... przecież co poniektórzy specjalnie mrożą grzyby..... hahahaha!: o)

A tu masz gotowy produkt!!!

od wrz.2004

58. listopad
25.lis.04 19:54
Maciej Malec "maciej_m"

A co ja zrobię z dwiema zimówkami? Może zasuszę? Dodam do mojego pojemnika z grzybami drobnymi, takimi jak twardzioszki przydrożne i pieniążki dębowe.

od kwi.2004

59. listopad

No właśnie: czemu nie jadasz zimówek? Warto.

od wrz.2004

60. listopad
25.lis.04 20:18
Maciej Malec "maciej_m"

Zimówki jadam, ale czy opłaca się przyrządzać dwie????!

Mówiłem, że ususzę.

Mam kilka kapelusików zamarynowanych wraz z innymi grzybami. Prawdziwego wysypu zimówek na dużą skalę nigdy jeszcze nie doświadczyłem. Trafiały się tylko pojedyncze.

od lip.2004

Jak ja się za Wami stęskniłem:-)))

Wczoraj wiaderko mrożonych podgrzybów + prawie drugie z zimówkami:-)

Ponieważ troszkę mnie nie było i MOJE PANIE szalały na komputerze, był format itd.

Mnie można poznać po suczce - foto jak się uporam z komputerem:-)

na tej stronie jest za dużo wypowiedzi (61) - proszę założyć nowy wątek poziom wyżej lub w innym dziale forum oznaczonym ⊙
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji